fbpx Skip to main content
Колкото повече, толкова повече – да отпразнуваме втора Нова Година в Китай

Колкото повече, толкова повече – да отпразнуваме втора Нова Година в Китай

Китай е древна държава, съхранила духа и традициите си до днес. Най-големият от празниците, познат на всички по света, е китайската Нова Година.

Традиционни украшения за здраве и късмет (Китайски възел)

Как се празнува Нова Година в Китай?

Това е единственото време от годината, в което семействата имат възможност да бъдат заедно задълго – празнуващи от всички краища на света се прибират в родните си домове, за да посрещнат празника с любимите хора. Обикновено подготовката трае седмици преди големия ден, къщите се окичват с червени листа и фенери, символ на късмет и успех. В навечерието на децата се раздават т.нар. „щастливи пари“ – червен плик с пари отново за късмет и благоденствие.

“Щастливи” пликове

Поднасят се традиционни гозби и се сяда на кръгла маса. Организират се шествия, палят се огньове, небето се изпълва с фойерверки и весели песни.

Национален десерт – лунна бисквитка
Пелмените са типично китайско ястие, поднесено в празничната нощ

Кога се посреща Новата година?

Идването на пролетта се посреща най-често в края на януари или началото на февруари. През 2020 г. тя ще настъпи на 25 януари (събота). Освен в Китай, Пролетния фестивал се празнува и в Тайван, Виетнам, Индонезия, Корея, Тайланд, Япония, Малайзия, Сингапур и други страни.

Играчка дракон

Празникът се чества и в редица големи космополитни градове като Лондон, Париж, Ню Йорк и т.н. Каним Ви да станете част от тези цветни празници. Вижте офертите ни ТУК!

Новогодишна легенда

Легендата за Празникът на пролетта се заражда преди хиляди години. Тя разказва за чудовището Ниан, което живяло дълбоко в океана. То спяло всеки ден от годината с изключение само на един – последният ден от нея,когато зимата отстъпва място на пролетта. Звярът се завръщал отново и отново и затова в навечерието на тържеството семействата бягали високо в планините.

По време на фестивала – постановки на древната легенда, съпроводени с танци и ритуали

Ежегодно това се повтаряло докато един пътуващ старец пристигнал в селището. Никой не му предложил помощ и подслон освен една стара дама. Благодарен за щедростта ѝ, човекът казал на жената как да се предпази от чудовището. И така, когато звярът дошъл отново из града започнали да хвърлят пиратки, в небето имало фойерверки, а къщите били облепени в червена хартия. Като видял това звярът се изплашил и повече никога не се върнал. От тази история идва и традицията на къщите да се закачат червени хартии и да се хвърлят пиратки, за да се прокуди лошия късмет.

Красиви червени фенери

Китайски календар

Друга легенда разказва за появата на китайския календар. Смята се, че Буда извикал животни от всички краища на света да посрещнат новото начало с него. На срещата дошли 12 от тях – свиня, дракон, вол, плъх, тигър, маймуна, петел, овца, змия и куче. Заради уважението, което му отдали, Буда посветил годините на всяко от тях, така че родените под знака на определеното животно да притежават неговите качества.

Китайският календар с дванадесетте животни

Грандиозни и шумни празненства, традиционни ястия, ритуали, музика и танци – прииска ли Ви се вече да се потопите в тази червена магия?

Фойервервки над Хонг Конг в новогодишната нощ
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.