fbpx Skip to main content
Култът към прадедите – най-характерната черта на религиозното самосъзнание във Виетнам

Култът към прадедите – най-характерната черта на религиозното самосъзнание във Виетнам

Духовният живот на виетнамците е подвластен на влиянието на много различни вярвания и религии – култ към прадедите, будизъм, конфуцианство, даоизъм, християнство, ислям.

След хилядолетното китайско владичество (179 г. пр. Хр. – 938 г), първите виетнамски династии (Х –XIV век)  толерират разпространението на будизма, като в същото време съграждат основите на едно национално образование, базиращо се на конфуцианството. След XV век конфуцианството става по-разпространено от будизма. Общо взето обаче, във Виетнам религиите винаги са съществували паралелно и в мир. Интелектуалецът конфуцианец, който разбира се практикувал култа към прадедите, споделя много възгледи и практики на даоизма и на будизма, а народът просто смесвал различните култове. 

Култът към прадедите - най-характерната черта на религиозното самосъзнание във Виетнам 1

Официално Социалистическата република Виетнам гарантира свобода на вероизповеданията. Статистически данни сочат, че понастоящем 45,3 % от виетнамците  изповядват традиционния виетнамски култ към прадедите, 16,4 %  са будисти, 8,7 % са християни (основно католици, но и малък процент протестанти) и 29,6 % от населението се определят като атеисти.  

Култът към прадедите се практикува в цялата страна от всички виетнамци, без значение какъв е техният социален статус или каква политическа идеология споделят.

Каква е философията на култа към прадедите?

Целта на култа към прадедите е да поддържа възможно най-интензивно цял един емоционален комплекс, който свързва живите и мъртвите от едно семейство. Той се изразява в поддържане на гробовете, но се практикува най-вече във фамилния храм, пред плочите на четирите предишни поколения: пра-пра дядо и пра-пра баба, пра дядо и пра баба; дядо и баба; майка и баща. Плочите на по-предишните поколения биват погребани под храма.

Култът към прадедите - най-характерната черта на религиозното самосъзнание във Виетнам 2
Източник: Wikimedia Commons, Автор: Phương Huy

Олтарът на прадедите

Олтарът на прадедите в големите къщи заема цяла стая, а в селските къщи е разположен в най-представителната стая, на най-почетно място – при всички обстоятелства заема централно място във всеки дом. Обикновено представлява дъска, закована на стената или висока масичка, където са изложени снимки на прадедите и пред тях – бурканче или бурканчета с ароматни пръчици, два свещника, понякога съд с благовонни масла, свежи плодове и цветя. Според вярванията на виетнамците, няма ясна преграда между света на живите и този на мъртвите. Затова предците, дори тези, които са починали преди векове, посещават олтара на прадедите, идват на празници и когато се честват  годишнини от смъртта им. Те следят действията на своите потомци и са в течение на всичко, което им се случва, споделят радостите и мъките им, сърдят се когато потомците правят злини, гордеят се с тях, когато те вършат добри дела. Виетнамците държат в течение починалите си роднини за всичко, което им се случва: раждане на дете, първи учебен ден при момчетата, успех на изпити, годежи, сватби, смърт, големи пътувания и т.н. За да им осигурят комфорт в техния свят, има обичай да се горят разни неща от хартия в памет на мъртвите – например хартиени модели на дрехи, шапки, мебели и дори банкноти. 

Култът към прадедите - най-характерната черта на религиозното самосъзнание във Виетнам 3
Източил: Wikimedia Commons, Автор: Banhtrung1

В семейството култът към починалите родители обичайно се поддържа от синовете и по-точно това е задължение на най-големия син. Жените се грижат за това, само ако нямат братя. Ако някой умре, без да остави деца, то тогава няма кой да се грижи за олтара му и неговата душа ще бъде обречена на вечно блуждаене. Затова най-голямото проклятие за един виетнамец е да умре, без да е оставил свои деца. Решението в този случай е или да осинови дете, или да остави състоянието си на будистки храм или на обществен храм, които ще осигурят неговия култ след смъртта му.

Култът към прадедите - най-характерната черта на религиозното самосъзнание във Виетнам 4
Източник: Wikimedia Commons, Автор: Bùi Thụy Đào Nguyên

Често, пътувайки из страната, можете да видите, сред обработваемите площи, гробове. И днес администрацията не може да се справи с традицията по селата хората да погребват своите мъртви в земята, която обрабоват, за да я пазят те и да благославят труда им. 

Вижте нашите програми за Виетнам!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.