fbpx Skip to main content
Маслодайната роза – нашето богатство

Маслодайната роза – нашето богатство

България има с какво да се похвали – високи, сини планини, красиви природни паркове, десетки исторически места, носещи духа на българския народ и едно малко цвете, наречено Роза Дамасцена.

Маслодайната роза – нашето богатство 1

Историята на розовия цвят

Роза Дамасцена е хибриден вид маслодайна роза, идваща от Средна Азия. Цветето е пренесено по нашите земи през VII век от Дамаск, откъдето произлиза и името му. Днес това нежно цвете е най-красивият посланик на България по целия свят и наш национален символ.

Нежното цвете

Почти 100% от площта на маслодайната роза в България се намира в района на Казанлък. Поради това, друго известно име на уханното цвете е Казанлъшка роза. Разбира се, розата може да се срещне и по други земи като Карлово и Стрелча, които попадат под територията на Розовата долина. Извън пределите на нашата страна, Дамасцена се отглежда в Турция.

Маслодайната роза – нашето богатство 3

Други видове маслодайни рози по българските земи са Бяла маслодайна роза, Стамболска и Столистна маслодайна роза. Процентът им на засаждане, обаче, е сравнително по-малък от Роза Дамасцена.

Маслодайната роза – нашето богатство 4

„Течното злато“ на България

Уникалната Роза Дамасцена, със своята силна устойчивост, е тази, която пръска най-нежният и непреходен аромат, който никога не омръзва. От нея се извлича най-висококачественото и скъпоструващо розово масло в света. Чужденците обожават уханието на българските розови продукти и благородно завиждат за природния ни дар. Розовият аромат е особено популярен в азиатските страни.

Маслодайната роза – нашето богатство 5

През 1927 г. цар Борис III въвежда забрана за износ и разсад на маслодайната роза. За производството на 1 грам розово масло са необходими около 2000 цветя! Цената на 1 кг. розово масло надхвърля 4000 долара. Розите се берат рано сутрин, тъй като розовото масло, образувало се в цветчетата през нощта, е най-силно! Обработката отнема време, специални техники както и съдове, където се съхранява готовият продукт.

Маслодайната роза – нашето богатство 6

Етеричното розово масло се използва най-често в парфюмерийната промишленост и козметиките – кремове за лице и ръце, лосиони, розова вода и други. Славата на българското розово масло датира още от VII век, когато то прониква в европейските пазари. По-късно розовото богатство носи златни медали и признания от различни изложения във Виена, Париж, Гана, Чикаго, Амстердам, Лондон, Милано и много други. Специалистите смятат, че не може да има висококачествен парфюм без нотка от омайния аромат. Едни от известните марки, които използват българското розово масло, са „Диор“, „Живанши“, „Долче и Габана“, „Каролина Херера“ и редица други.

Маслодайната роза – нашето богатство 7

Маслото от красивата българка роза е повече от уникално. То носи своите отличителни качества, които биват признати от експертите по света. Никое друго цвете няма този специфичен аромат, трайност и чистото, както българското розово масло. Цвета на розата и нейният „божествен елей“ навлизат все повече и в хранителната промишленост, където може да се натъкнете на сладко от рози или да зарадвате вкусовите си рецептори с едно от многото сладки изделия, носещи типичния розов аромат. Свойствата на розата се простират и до лечението на някои болести и спомагат за бързото възстановяване на организма.

Маслодайната роза – нашето богатство 8

Празник на Розата

В периода от май до юни, в няколко области на страната се провежда ежегоден Празник на розата. Той е съпътстван от розобер, традиционни ритуали, карнавални шествия, базари и куп други забавления. Навсякъде ще видите хора, окичени с розови цветя в косите, понесени в божествения аромат.

Маслодайната роза – нашето богатство 9

Розта има свой музей в Казанлък, където хората могат да научат повече за розопроизводството. Хиляди туристи от цял свят пристигат за Розовия празник, за да се докоснат до магията и богатството на българската роза, както и да вдишат аромата из българските полета.

Маслодайната роза – нашето богатство 10
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.