fbpx Skip to main content
Нов музей в Мадрид събра съкровищата на испанската монархия   

Нов музей в Мадрид събра съкровищата на испанската монархия   

Дългоочакваната нова галерия на испанската кралска колекция (Galería de las Colecciones Reales) вече е достъпна за обществеността. Музеят, разположен непосредствено до кралския дворец в Мадрид, представя великолепна селекция на произведения на изкуството, оръжия, мебели и карети, направена от Национално наследство (Patrimonio Nacional ) – независима агенция, създадена по време на Втората република, която се грижи за над 1000 кралски имота, включително дворци, манастири, селски къщи и градини, собственост на испанската държава и ползвани от испанското кралско семейство.

Нов музей в Мадрид събра съкровищата 1

Зад кулисите

Откриването на музея в края на миналия месец бележи кулминацията на 25 години усилен труд по издирването, селекцията и каталогизирането на произведения на изкуството, мебели и оръжия, разпръснати в кралски резиденции в цялата страна или съхранявани в складове.

Плановете за събирането под един покрив на нещо толкова мащабно датират от 30-те години на миналия век, но Гражданската война в Испания осуетява работата и строителството на сградата. През 1998 г. испанското правителство рестартира идеята, чиято реализация струва 173 млн. евро на данъкоплатците. Работите започват през 2006 г. Четирите фази на строителството приключват до 2015 г.

В продължение на десетилетие Patrimonio Nacional издирва и селектира 650 предмета от огромната колекция, която наброява около 170 000 единици – от майсторски картини на Гоя, Веласкес и Караваджо до гоблени, декоративни предмети и оръжия, събирани от испанската монархия през вековете. 

Нов музей в Мадрид събра съкровищата 2

Музей от нов тип

“Това е най-големият музеен проект в Испания и Европа от десетилетия”, според Ана де ла Куева, президент на Правителствената агенция за национално наследство. Шестетажната основна сграда на мадридския музей е с обща площ 40 475 кв. м (част от които са отвоювани от скала) идеално интегрирана с кралския дворец, който се простира от градините Кампо дел Моро (Campo de Moro) до двореца Plaza de la Armería. Там е и централният вход към музея, който отвежда до трите изложбени зали с височина от 6 до 8 метра, кафетерия, образователна работилница, докинг зона за получаване на произведения на изкуството, шест склада, офиси и помещения за технически инсталации и площадка за наблюдение към пленителните градини на Campo del Moro Park и Casa de Campo Park. Проектиран от архитектите Луис Мансила (Luis Moreno Mansilla) и Емилио Туньон (Emilio Tuñón Álvarez ), комплексът вече получи престижни архитектурни награди, включително престижната Американска награда за архитектура за 2017 г. Авторите на проекта са предвидили директна връзка с Мадрид Рио парк (Parque Madrid Rio) през тунела Бонапарт, площад Испания (Plaza de España) и централната улица Calle Mayor.

Третото подземно ниво е най-голямо и обхваща над 3500 кв.м, другите две са по 3000 квадрата. Основният достъп до музея е от ниво 0 с площ от 2269 кв.м, а следващите два етажа са по-малки. Музеят разполага общо с повече от 3200 кв.м пространство за постоянни изложби и над 1 300 квадрата – за временни експозиции.

Нов музей в Мадрид събра съкровищата 3
Погребението на Христос, Хуан де Фландес

Постоянната експозиция

Входът от Plaza de la Armería отвежда до първата зала на ниво -1, където е колекцията на  католическите монарси – тук е Кралската оръжейна палата, великолепни гоблени и произведения на Йеронимус Бош, Тициан, Ел Греко, Хосе де Рибера, Диего Веласкес и Караваджо и др. Акцент тук е полихромна скулптура от кедрово дърво,  изобразяваща Свети Михаил, убиващ Дявола. Тя е създадена през 1692 г. от Луиза Ролдан, първата жена скулптор, служила на испанския двор.

Посетителите добиват представа за кралските манастири като пространства на власт и покровителство, както и за възникването на Мадрид в аудиовизуална презентация и открита по време на строителството крепостна стена от 9 в., построена по заповед на емира на Кордоба Мохамед I.   

Следващият етаж (ниво -2) представя първоначалните планове за новия кралски дворец в Мадрид, поръчан от Фелипе V след пожар в Alcázar, и завършва със съвременния модел на Галерията на кралската колекция на Туньон и Мансила. Музикални инструменти, мебели и декоративни изкуства съжителстват с произведения на Антон Рафаел Менгс, Франсиско Гоя и Джовани Батиста Тиеполо.

Нов музей в Мадрид събра съкровищата 4

Последният раздел отдава почит на усилията на държавата да опази кралските колекции и да отвори кралските обекти за обществеността чрез Агенцията за национално наследство. Чрез фотоси, видеоклипове, модели и различни дидактически способи е показан процесът на изграждане на паметници, като манастира Ел Ескориал и двореца Ла Гранха, както и консервационната и изследователска работа, извършени от Patrimonio Nacional.

Ниво -3 (входът е от Куеста де ла Вега), до което се стига и от парк Кампо дел Моро, може да се определи като „нивото от 21 век”.  Вниманието на посетителите привлича огромен завладяващ куб, върху който се показват 360º изображения на архитектурни и природни пространства в различни кралски обекти. Това е и мястото за гостуващи изложби.

Нов музей в Мадрид събра съкровищата

Този забележителен музей, който представя обширна колекция от картини, гоблени, скулптури, декоративни произведения на изкуството, оръжия и разкошни кралски мебели, събирани от испанските монарси в продължение на пет века – периода от Испанската империя на Хабсбургите до династията на Бурбоните, е един от европейските културни акценти на годината.

снимки: Galería de las Colecciones Reales

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.