fbpx Skip to main content
Новият лифт в Сърбия – Златната гондола

Новият лифт в Сърбия – Златната гондола

Колко хубаво!

Насред обхваналото ни безвремие, в нашата западна съседка беше открит най-дългият лифт на света!

В началото на годината в Сърбия беше официално открит деветкилометровият кабинков лифт Златната гондола – Голд гондола, който надмина по дължина китайския кабинков лифт Тианмън в нацианалния парк Жаджайе, където е сниман филма „Аватар“, и който, със своите 7,4 км дължина, до този момент се считаше за първенец сред своите събратя.

Златната гондола е днес най-дългият панорамен лифт в света, свързващ гр. Златибор с връх Торник (1496 м). Златибор се намира на 440 км от София, така че следващите нови маршрути ще са до там! Ей го къде е. Трябва да сме сред първите туристи, които ще се повозят на това чудо! Маршрутът е София – Ниш – Крагуевац – Чачак – Златибор.

Източник: Gold Gondola Zlatibor

Пътуването с Голд гондола в една посока продължава 25 мин., като 55-те кабинки могат да превозват по 600 човека на час. При максимален капацитет, броят на кабинките може да достигне 90 и те да превозят по 1000 пътника за един час.

Строежът на лифта, който отговаря на най-високите изисквания за защита на околната среда, е започнал през 2016 г., а инвестицията от над 13 млн. евро се очаква да се възвърне за 10 години.

Двупосочният билет за лифта струва 1000 динара или около 8,5 евро за възрастен и 550 динара или 4,7 евро за деца над 7 години, а децата до 6 години се возят безплатно.

Златибор планира да се превърне в първа туристическа дестинация на Сърбия и региона и да привлича около един милион посетители годишно.

Честито на нашите съседи и блазе ни на нас, дето сме близо – близо и първи ще отскочим до там, само ковидът да си иде 🙂

Вижте нашите екскурзии до Сърбия и очаквайте специалната ни програма, която ще ни позволи да се порадваме на чудни гледки от Златната гондола.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.