fbpx Skip to main content
Новооткрито съкровище в Русия

Новооткрито съкровище в Русия

В старото имение на Тръбетской-Наришкин на ул. „Чайковски“ № 29 в Санкт Петербург беше открито съкровище, оценявано на 2,6 милиона евро, състоящо се от 2168 сребърни предмета с общо тегло от над 400 кг., повечето от тях украсени със семейния герб на фамилията Наришкин. След Революцията съкровището на фамилията Наришкин е било смятано за изгубено.

Снимка: © РИА Новости / Алексей Даничев

Намерено е случайно през 2012 г. по време на ремонтни и възстановителни работи в имението от работници, които, зад една тухлена стена, откриват тайна стая, в която имало с дървени сандъци, пълни с предмети от благородни метали. Всички предмети били внимателно опаковани в плат, напоен в оцет и вестници от 1917 г. Според местната преса, работниците се опитали да отмъкнат съкровището, но били хванати на местопрестъплението.

Подобни находки са изключително редки. Да се намери съкровище в перфектно сестояние и в неговата цялост,  което е принадлежало на една фамилия, е нещо наистина уникално. През 2018 г. колекцията е предадена в музея в Екатерининския дворец в Царское село.

Става въпрос за луксозни предмети на бита, като например сребърни сервизи за хранене, дело на най-добрите руски ювелири, огледала, кутии за емфие, медали и различни декоративни предмети. Това е част от бита на една от най-богатите руски фамилии, който е изложен и достъпен за любопитното око на туриста.

Сребърни прибори от намереното съкровище
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.