fbpx Skip to main content
Новото мегалетище в Истанбул

Новото мегалетище в Истанбул

Третото летище на Истанбул, за което се твърди, че ще бъде най-голямото в света, е вече факт!

Новото мегалетище в Истанбул - 1
Част от интериора

Къде се намира новият аеропорт?

Новият аеропорт се намира на Черноморското крайбрежие, 35 км от центъра на Истанбул. Първият етап от изграждането на транспортния хъб отнема три години и струва 7,2 милиарда долара. За него става ясно, че ще обслужва 90 милиона пътници годишно, а до десет години, се предвижда, броят на обслужваните пътници да нарасне до 200 милиона годишно. Това определено му гарантира първото място в света!

Новото мегалетище в Истанбул - 2

Голямото преместване

700 тира местят летището на Истанбул.  Близо 50 хиляди тона оборудване е прехвърлено от летище „Ататюрк“ на новия аеропорт. В „голямото преместване“ са ангажирани 686 камиона и още около 2000 автомобила. Превозват се над 10 000 предмета – от апарат за теглене на самолети, който тежи 44 000 тона, до малки, силно чувствителни уреди. За да превозят товара, тировете трябва да изминат разстояние от общо 400 000 км. и то само за 45 часа – равностойно на десет обиколки на Земята. Изключително трудоемка работа, в която вземат участие 1 800 души.

Новото мегалетище в Истанбул - 3
Технологично напреднала архитектура

Какво се случва с „Ататюрк“?

Функцията на старатото летище ще бъде за посрещане и изпращане на частни карго полети, държавни самолети и други специални случаи. Също така ще се използва като място за ремонт и поддръжка на машините. Летище „Сабиха Гьокчен“, в азиатската част на Истанбул, ще продължи да функционира.

Новото мегалетище в Истанбул - 4
Летище “Ататюрк” в Истанбул, Турция

Цялостното завършване на летище Истанбул

По план, изграждането на новото летище следва да бъде напълно завършено до 2023 г, когато Турция ще чества стогодишнината от основаването на Републиката. Тогава аеропортът ще заема площ от 7,7 хектара. Междувременно повечето полети до Истанбул вече кацат на новото летище, така че ще имате възможност да му се насладите!

Новото мегалетище в Истанбул - 5
Кулата на третото летище в Истанбул
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.