fbpx Skip to main content
Окото на Кайро – петото по големина в света виенско колело

Окото на Кайро – петото по големина в света виенско колело

През януари тази година започна проектът по изграждането на най-голямото виенско колело в Африка. То ще се намира в Кайро, носещо името Окото на Кайро и е част от действията, които Египет предприема за осъществяването на своя план “Стратегия за развитие и устойчивост: Египет 2030”. Виенското колело е една от стъпките по популяризиране на столицата, привличането на туристи и цялостното модернизиране на града.

Окото на Кайро - петото по големина в света виенско колело 1
Източник: Wikimedia Commons, Автор: Ziad Rashad

По подобие на Лондонското око, Окото на Кайро ще разкрива зашеметяваща панорама към околията, което включва и изглед към река Нил и пирамидите в Гиза. Колелото ще има 48 кабинки, в които ще побират 8 човека. Освен виенското колело на място ще има и ресторанти, кафенета, док за лодки и още много забавления за туристите. Кабинките ще се издигат до 122 метра височина и при хубаво време ще има видимост до около 50 км. Проектът включва и закрит паркинг на две нива, който ще събира около 500 коли, както и автобуси, лодки, таксита и всякакъв вид обществен транспорт, който да отвежда директно до новата забележителност.

Окото на Кайро - петото по големина в света виенско колело 2
Източник: egypttoday.com

Колелото е петото по големина в света . Освен изграждането му с цел модернизиране на Кайро се предприемат и други проекти като реновиране на крайбрежната алея и двата моста прекосяващи Нил от двете страни на колелото.

Окото на Кайро се очаква да бъде готово и да започне да приема туристи в началото на следващата година. Цената на билетите ще бъде доуточнена след изпълнението на проекта, но за момента са обявени цени вариращи между 15 и 22 долара.

Насладете се на Египет, като се възползвате от нашите предложения!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.