fbpx Skip to main content
Откриване на Националния музей на Катар

Откриване на Националния музей на Катар

На 27 март тази година беше открита новата сграда на Националния музей на Катар.  Домакините организираха бляскава церемония, за която в Доха пристигнаха множество знаменитости  – Джони Деп, Никола Саркози и Карла Бруни, Наталия Водянова, Наоми Кембъл, Синди Бруна, Виктория Бекъм, Жозе Мауриньо и пр.

Откриване на Националния музей на Катар - 1

Пясъчната роза, разположена на крайбрежната алея на Доха, като че ли разцъфва под пясъчните дюни на пустинята и грациозно се плъзга към морето. Архитектурата на музея символизира величествения безкрай на пустинята, но също така и творчеството на съвременната епоха, когато човешкият гений успява да оживи един пейзаж, привидно заспал завинаги.

Архитектурата на музея

Сградата, която има разгърната площ 143 000 кв. м и дължина на фасадата 350 м, представлява прекрасна творба на един от най-известните съвременни архитекти – французина Жан Нувел, и има форма на гигантска пясъчна роза с 539 листенца, всяко от които с диаметър от 14 м до 87 м Изградена е от фибробетон с един и същи цвят отвътре и отвън. В сградата има 114 фонтана с форма на арабески. Бюджетът, похарчен за построяването на музея, е 434 милиона долара.

Откриване на Националния музей на Катар - 2

Интересни факти

Музеят разполага с 11 галерии, на които общата дължина е 1,5 км Изложбената площ за постоянната експозиция заема 7000 кв. м, а 1700 кв. м са отделени за временни изложби. В музея се съхранява духа на Катар, затова той посвещава голяма част от колекцията си на геололожката история на страната, на нейната фауна, флора и номадските племена, които я населяват, разбира се, отделено е внимание и на типичната катарска архитектура. Музеят има секция, посветена на ислямското изкуство, експозиция на медали, давани на Катар от други държави, ще откриете още изложение, посветено на газа и петрола и друго – на морето, където има лагуна с автентичен арабски ветроход (дау).

Откриване на Националния музей на Катар - 3

Вдъхновител на грандиозното творение

Директор на музея е сестрата на настоящия емир, Нейно Височество Шейха Aл Маяса Aл Тани, която години наред е в топ 10 сред най-влиятелните хора в изкуството. Славата ѝ като такава се носи, заради огромната покупателна мощ и желанието на организацията ѝ да инвестира безпрецедентни суми, от порядъка на един милиард долара годишно. Нейната цел е да осигури на катарските музеи всички водещи творби на изкуството, които се появяват на търгове. Смята се, че през 2011 г., именно тя закупи една от петте версии на „Картоиграчите“ на Сезан, за баснословната сума от 250 милиона долара.

Накратко, има какво да се види в Катар. Последвайте и Вие световните знаменитости и си подарете един незабравим уикенд в този тигър на Ориента!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.