fbpx Skip to main content
Парижките букинисти остават по кейовете на Сена

Парижките букинисти остават по кейовете на Сена

Букинистите от кейовете на Сена няма да бъдат премествани заради Олимпийските игри!

Организаторите на Олимпийските игри в крайна сметка се отказаха от предвижданото, заради церемонията по откриването на игрите, преместване на букинистите. Това може да е знак, че тази церемония ще бъде по-класическа от предвижданото, но от друга страна е знак за уважението към най-романтичните заселници на кейовете на Сена, които са един от символите на града. Лично президентът Еманюел Макрон, констатирайки че „не е намерено задоволително решение за преместване на букинистите, което да бъде прието от самите тях“, помоли министъра на вътрешните работи и префекта на полицията на Париж да бъде запазен ансамбъла на букинистите и никой от тях да не бъде принуден да се премества по време на игрите. По този начин държавният глава показва своето специално внимание към букинистите, отбелязвайти, че става въпрос за съхраняване на живото културно наследство на столицата.

Париж – летни олимпийски игри’ 2024 - 1
Източник: WIKIMEDIA

„Всички ние сме много щастливи и благодарим на президента, който разбра, че ние сме душата на Париж“, заяви президентът на Културната асоциация на букинистите, Жером Кале за АФП.

Еманюел Макрон помоли да се вземат необходимите мерки за сигурност и кейовете, на които има букинисти, да не се превръщат в място за публика по време на откриването на игрите.

Париж – летни олимпийски игри’ 2024 - 2
Източник: WIKIMEDIA

В края на юли 2023 букинистите бяха информирани, че от съображения за сигурност, стотици магазинчета за книги, разположени от векове по кейовете на Сена, ще бъдат временно преместени за няколко дни, заради церемонията по откриване на Олимпийските игри на 26.07.2024. Това предизвика месеци битки между префектурата на полицията и кметството на Париж, което защитаваше букинистите, отказващи да се преместят от заеманите от стотици години кейове. Около 130 букинисти подадоха жалба в Административния съд, за да се опитат да отложат преместването. Те пледираха за оставането на техните павилиони, или в краен случай за „достойна компенсация“ и за „уважително отношение“ към техните сергии на открито, които са част от нематериалното културно наследство на Франция и се борят да бъдат включени в Списъка на ЮНЕСКО за световното нематериално културно наследство. Става въпрос за 932 „павилиончета“ или „сергии“, подредени като огърлица по кейовете на Сена и превръщащи парижкия пейзаж в разпознаваем и неповторим.

Париж – летни олимпийски игри’ 2024 - 3
Източник: WIKIMEDIA

„Сега всички ще спим спокойно след седеммесечен кошмар“ заяви г-н Кале.

И ние, които обичаме Париж, искрено се радваме, че за пореден път, властите в Париж и във Франция проявиха пиетет към културата и историята и, в крайна сметка романтиката не беше пожертвана на олтара на зрелищността.

Вижте нашите програми за Париж през тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.