fbpx Skip to main content
Пекин ще открие през октомври най-голямото летище на планетата

Пекин ще открие през октомври най-голямото летище на планетата

До 2022 г. се очаква Китай да изпревари Съединените щати като най-големия световен пазар на въздушни пътувания, факт, който предизвиква мащабно строителство на летища в цялата страна.

Китайското правителството планира да изгради или разшири 74 летища в национален мащаб до края на 2020 г. с цел превозването на огромната цифра от 720 милиона пътници годишно.

Пекин ще открие през октомври най-голямото летище на планетата 1

Никой проект обаче не привлича повече внимание от този за международното летище Пекин Даксинг (Beijing Daxing International Airport), новият авиационен център на китайската столица, който трябва да отвори през октомври 2019 г. Строителството на летището започна през 2014 г. и на огромния обект работят около 40 000 души. При откриването си летището ще обслужва 45 млн пътници годишно, през 2025 г. се очаква годишният пътникопоток да достигне 72 млн пътници, а през 2040 г. – 100 млн.

Новото летище ще допълва дейността на настоящето международно летище на Пекин, което е най-голямото в Азия и второто по големина в света, след летището на Атланта.

Пекин ще открие през октомври най-голямото летище на планетата 2

Това архитектурно бижу, разположено на 46 км южно от центъра на Пекин, е проектирано от ADP Ingenierie и Zaha Hadid Architects.

Огромният терминал с площ 700 000 кв. м е измислен така, че да бъде лесен за променяне с цел да поема непрекъснато растящия въздушен трафик. Радиалната концепция с форма на шестолъчна звезда намалява разстоянието, което пътниците трябва да преминат от различни страни и ги води по най-краткия път към голямата кула, разположена в центъра на звездата. Нужни са само 13 мин., за да премине един пътник, заедно с багажа си, от единия до другия край на летището и само 8 минути, за да стигне от пунктовете за контрол на документите до вратите за отвеждане към самолетите.

Пекин ще открие през октомври най-голямото летище на планетата 3

Совалки между терминалите няма – просто не са необходими – факт, който значително качва екологичната цена на това изумително съоръжение.

Стъкленият покрив във формата на купол стига до земята, което увеличава устойчивостта на конструкцията и позволява на дневната светлина да влиза на воля в залите на аерогарата.

Стойността на проекта възлиза на 12 милиарда щатски долара.

Пекин ще открие през октомври най-голямото летище на планетата 4

Летището Пекин Даксинг ще представлява истински интегриран транспортен възел, който ще има и високоскоростната железопътна линия, междуградски услуги и експресни влакове от центъра до летището, всички спиращи точно под терминала – всичко това с цел да се улесни достъпа от центъра на Пекин до новия гигант на въздухоплаването.

Вижте офертите ни за Китай ТУК и, ако пътувате през или след 2020 г, вероятността да кацнете на летище Пекин Даксинг е голяма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.