fbpx Skip to main content
Пет музея по света, които отдават почит към жените в науката

Пет музея по света, които отдават почит към жените в науката

„Никога не се съмнявайте, че малка група мислещи, ангажирани граждани могат да променят света”, казва известният американски антрополог Маргарет Мийд след цял живот изучаване на културите по света. Въпреки че движението за правата на жените навлиза в 176-тата си година, в областите на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM) повечето държави не са постигнали голям напредък в равенството между половете, независимо от нивото си на развитие. Нищо че те се считат за критични за националните икономики.

Пет музея по света ... 1

По данни на Статистическия институт на ЮНЕСКО (UIS) по-малко от 30% от изследователите в света са жени. Факторите, които ги спират да се отдадат на научна кариера, са няколко:

  • Жените обикновено получават по-малки стипендии за научни изследвания в сравнение с техните колеги мъже и макар да представляват 33,3% от всички изследователи. Едва 12% от членовете на националните научни академии са жени.
  • В авангардни области, като изкуствения интелект, само един на всеки петима професионалисти (22%) е жена.
  • В повечето от технологичните области, които движат Четвъртата индустриална революция, жените все още представляват само 28% от завършилите инженерни науки и 40% от завършилите компютърни науки и информатика.
  • Жените изследователи имат по-кратки и по-зле платени кариери. Тяхната работа е недостатъчно представена в научните издания и често са пренебрегвани при повишение.

Следващите редове посвещаваме на пет музея по света, които подкрепят и вдъхновяват  жените в науката. Всяко посещение в тях – от визионерските музеи в Рио де Жанейро и Дубай до завладяващите изложби в Сан Франциско и Амстердам, е фантастичен начин да подкрепите тази социална промяна.

Калифорнийската академия на науките

е изследователски институт и музей по естествена история, който ще откриете в парка Golden Gate в Сан Франциско. Колекцията от 46 милиона експоната го прави един от най-големите музеи по естествена история в света.

Пет музея по света ... 2

Академията се заражда като общество на учени през 1853 г. – само три години след присъединяването на Калифорния към Съединените щати. Работата на терен на пионерите генерира значителна колекция и скоро след това на Market Street е открит музей, който излага тези научни съкровища – гигантски вълнест мамут, препарирани мечки гризли, екземпляри от местни растения и редки артефакти. Голямото земетресение от 1906 г., което удря града, унищожава повечето от тях. За голям късмет на Академията по това време нейна експедиция е на островите Галапагос. Събраното от нея поставят началото на новата колекция на институцията.

Днес посетителите могат да открият огромен набор от невероятни експонати, посветени на чудесата на природния свят в този музей и изследователски център. Академията е дом на аквариум, планетариум, природонаучен музей и дори реплика на тропическа гора, която се слива с пейзажа наоколо. С близо 40 000 живи животни под покрива си, от сладки африкански пингвини до хипнотизиращи пеперуди и дори любимия алигатор Клод на Академията, посетителите могат да се насладят на великолепното биоразнообразие.

Музеят подкрепя жените в науката, като ги включва във водещи проекти и събития, както и със стажове и програми.

Музеят на бъдещето

сам по себе си е архитектурно чудо, генератор на иновативни концепции и визионерски идеи. Покрит с калиграфия, дизайнът на музея „говори арабски“. Неговата овална форма е символ на човечеството, което обитава земята – зелената могила, върху която е построен.

Пет музея по света ... 3

Това интерактивно пространство насърчава посетителите да се потопят във футуристични преживявания като въображаема космическа станция и великолепна смесена реалност, пресъздадена в тропическите гори на Амазонка. Изложбата Tomorrow Today показва набор от технологични прототипи, много от които са изобретени от жени, докато изложбата Future Heroes вдъхновява следващото поколение учени, предлагайки на децата образователни игри.  Петте етажа на музея са посветени на теми като изменението на климата, екологията и здравето и как иновациите могат да подкрепят нашата колективна надежда за бъдещето.

За да изследват Дубай от високо, туристите могат да се изкачат на най-високата сграда в света Бурж Халифа и да се насладят на изумителните панорамни гледки или да полетят с балон, за да уловят изгрева.

Научният музей NEMO в Амстердам  

 също може да се похвали с необичайната си енергия и форма на лодка. Автор на проекта на най-големия научен музей в Нидерландия, разположен източно от централната гара и Морския музей, е италианският архитект Ренцо Пиано. Посетители от всички възрасти са добре дошли в него, за да открият света на науката и технологиите чрез стотици  игри и дисплеи. На петте етажа на музея са разположени вълнуващи експозиции и лаборатории, в които се наблюдават научни експерименти в реално време.

Пет музея по света ... 4

Покривът на NEMO открива невероятна гледка към Амстердам. Там е разположена експозицията на открито Energetica – скулптури и инсталации, демонстриращи енергията, уловена от вятъра, водата и слънцето. Музеят има за цел да ангажира по-младото поколение и участва в няколко международни проекта, насочени за жените в науката, като например Future Space, финансиран от ЕС. Той има за цел да насърчи учениците от средното училище за кариери в областта на астрономията и науката.

Музеят на утрешния ден в Рио де Жанейро

 е проектиран от испанския неофутуристичен архитект Сантяго Калатрава. Сградата на кея Мауа се издига по диагонал към небето. Символ на модернизацията, този експериментален музей се фокусира върху идеи, а не върху обекти, и комбинира познанията на науката с креативността на изкуството, за да изследва предизвикателствата, пред които ще се изправи човечеството  – от изменението на климата до нарастването на населението и генното инженерство.

Пет музея по света ... 5

Музеят подкрепя развитието на научната мисъл при жените и младите момичета, особено по темите за устойчивостта и със сигурност ще вдъхнови бъдещите студентки по STEM. Заобиколена от красиви водни огледала и градини, футуристичната сграда е на брега на прочутия плаж Копакабана, който привлича туристите със своите златни плажове и красива алея.

Научният музей „Блумфийлд”

носи името на основния си дарител Нери Блумфийлд в памет на нейния покоен съпруг Бърнард Блумфийлд. Сградата му е в квартал Givat Ram срещу кампуса на Еврейския университет в Йерусалим. В лабораторията на проф. Питър Хилман в Института по науки за живота се заражда идеята за неговото създаване през 1980 г. Създадена е нестопанска организация Simply Science, която да осъществи проекта. Първата стъпка е отварянето на Seeing Eye-Science Workshop – лаборатория, където научни работници и посетители експериментират заедно. Популярността на музея непрекъснато расте и той се разширява с две нови крила, отворени за обществеността през 1995 г. и 2001-а.

Пет музея по света ... 6

Днес институцията разполага с IMAX театър и научна градина с интерактивни игри на открито, където децата правят първите си стъпки в науката. Музеят е домакин на завладяващи изложби, посветени на инфраструктурата, електричеството и иновациите и работи в тясно сътрудничество с Министерството на образованието за насърчаване на равенството между половете.

Освен музея туристите могат да посетят Западната стена и града на Давид – важни обекти в този древен град.

Постигането на равенство между половете и благосъстоянието на жените във всички аспекти на живота е по-важно от всякога, ако искаме да създадем проспериращи икономики и здрава планета. ООН изчислява, че за това са необходими 360 млрд. долара годишно за постигането на тази цел до 2030 г. Затова тази година Международният ден на жената е под мотото „Инвестирайте в жените: Ускорете напредъка“.

(по материали от чуждия печат)

Снимки: PIXABAY и официалните страници на институциите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.