fbpx Skip to main content
Разбрахте ли, че съвсем наскоро Айфеловата кула порасна с цели шест метра?

Разбрахте ли, че съвсем наскоро Айфеловата кула порасна с цели шест метра?

Айфеловата кула порасна с шест метра, след като на 15 март т.г. на върха й беше монтирана нова цифрова радио антена. 

Наскоро преди това завърши традиционното „преобличане“ на кулата, която на всеки две години бива боядисвана, така че, с нова премяна, тя посрещна новото технологично бижу в короната си. 

„Старата дама“ на Париж, построена през 1879 г. от архитекта по метални конструкции Густав Айфел, е първата 300-метрова стграда в света. В края на XIX век, Франция успява първа да финишира в едно грандиозно състезание с англичаните и американците и да издигне първата сграда, успяла да достигне главозамайващите за времето си 300 метра. Оттогава много сгради са я надминали по височина, но никоя не е успяла да я надмине по известност. 

Разбрахте ли, че съвсем наскоро Айфеловата кула порасна с цели шест метра? 1

Впечатляващо е, че тази уникална сграда, представляваща новаторски, но и титаничен за времето си проект, е завършена само за 2 години, 2 месеца и 5 дни! Открита, както всички знаем, по повод Световното изложение в Париж, кулата е построена от 2 500 000 метални части, изработвани изключително прецизно в ателиетата на Айфел и сглобявани на място. Конструкцията й тежи над 10 т. 1710 стъпала водят до последната площадка на кулата, която се намира на 297 м височина. Асансьорите, монтирани на кулата още при построяването й, били голямо предизвикателство, защото трябвало да достигат невиждана дотогава височина, но и защото трябвало да се движат не по права линия, а по овална траектория. Проидведени от американската фирма „Отис“, те са истински технически подвиг! Днес асансьорите на Айфеловата кула годишно осъществяват пробег от повече от 130 000 км, което представлява два пъти и половина обиколката на земното кълбо. 

Разбрахте ли, че съвсем наскоро Айфеловата кула порасна с цели шест метра? 2

И днес кулата е един най-посещаваните паметници на най-красивия град в света с над 8 000 000 посетители през предепидемичната 2019 година. 

Още след построяването си, Айфеловата кула започва да служи за целите на науката и на върха й биват монтирани антени. Оттук се е осъществило първото презокеанско предаване на радиосигнал. До скоро, заедно с тези антени, общата височина на паметника беше 324 м, а вече е 330 м! Новата антена тежи 350 кг и ще позволи цялата парижка област Ил-дьо-Франс да бъде покрита с цифров радиосигнал (DAB+). Цифровото радио е нова, по-съвършена технология, която ще замени стардартното FM радио – обезпечава много по-добро качество на звука и по-голям избор на радиостанции, както и много нови услуги.  

Пътувайте с нас в Париж, за да бъдете сред първите, които ще видят порстналата Айфелова кула с нейните нови 330 метра! 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.