fbpx Skip to main content
Рембранд и реставрирането на неговата „Нощна стража“

Рембранд и реставрирането на неговата „Нощна стража“

„Нощна стража“ е най-амбициозната картина на Рембранд и неслучайно тя е символ на Златния век на Амстердам. Това е най-ценната картина на най-богатия холандски музей – Райксмузеум, който сега се захваща с титанична реставрация на своя шедьовър. Тази огромна картина (с впечатляващи размери – 4,5 м дължина, 3,8 м височина и тегло 337 кг) е завършена през 1642 г. и е изработена по поръчка на тогавашния кмет на града и началник на градската стража – Франс Бананк Кок, който е искал да направи групов портрет на отряда си.

Рембранд и реставрирането на неговата „Нощна стража“ 1

Картината е украсявала Гилдията на стрелците с аркебузи, а през 1715 г. е преместена в Кметството. Тогава тя е била отрязана, за да се събере в отредената й зала, и съответно е намалена с 60 см отляво, 10 см отдясно и 20 см на височина.

Рембранд и реставрирането на неговата „Нощна стража“ 2

Собственост на Амстердамската община, картината е била подарена на музея веднага след създаването му и е била укривана през Втората световна война в пещерите Маастрихт.

Картината дължи името си на слоеве лак, които я затъмняват през 1947 г., но всъщност представлява излизането на стражите през деня. Това е един оригинален и динамичен групов портрет – стражите са представени в момент на безредие, капитанът дава заповед за тръгване и се усеща суетенето на персонажите. От картината блика спонтанност и естественост, за които допринясат различни второстепенни образи, смесващи се с подготвящите се за тръгване мъже – момиченцето, което се мотае сред групата, лаещо куче, тичащо джудже.

Рембранд и реставрирането на неговата „Нощна стража“ 3

От 08.07.2019 „Нощната стража“ е поставена в стъклена камера, така че посетителите на музея могат да я виждат по време на реставрацията и да бъдат свидетели на самия процес. Освен това реставрацията се предава на живо по интернет, така че „целият свят“  да стане свидетел на процеса.

Рембранд и реставрирането на неговата „Нощна стража“ 4

За последен път картината е била реставрирана преди 40 години, но далеч от очите на широката публика. С течение на годините части от картината се променят, като най-ясно се вижда избледняване на изображението на кучето. Експертите от музея  правят проучвания, за които ще бъдат използвани модерен компютърен анализ и фотография с висока резолюция. Така ще може да бъде анализиран всеки слой на „Нощна стража“ – от покривния лак до платното.

Рембранд и реставрирането на неговата „Нощна стража“ 5

Проектът “Операция “Нощна стража” струва няколко милиона евро. Става дума за “най-задълбочените изследвания и най-пълната реставрация на шедьовъра на Рембранд в историята” – заявиха от музея. Целта на проекта е шедьовърът да бъде запазен възможно най-добре. Ежегодно той привлича повече от два милиона посетители. Сега те ще могат да наблюдават премерените жестове на реставраторите.

Рембранд и реставрирането на неговата „Нощна стража“ 6

Очаква се реставрацията да продължи няколко години – достатъчно време, за да посетите с нас Амстердам и да станете съпричасни с един наистина грандиозен творчески процес. Разгледайте офертите ни ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.