fbpx Skip to main content
Шри Ланка – сълзи от рая

Шри Ланка – сълзи от рая

Шри Ланка се завърна на глобалния туристически пазар. И има какво да покаже на света – удивителна природа, прекрасни плажове, съхранени традиции и вековна история. И най-милите, сърдечни и гостоприемни хора на планетата.

Островната държава се готви да подобри рекорда от миналата година, когато посрещна над 1,48 милиона туристи – приблизително два пъти повече от 2022-а, когато страната бе на прага на гражданска война.

Шри Ланка – сълзи от рая ... 1

Само допреди две години Шри Ланка бе на ръба на пропастта – изпадна в неплатежоспособност и спря обслужването на външния си дълг, местната валута девалвира, протести свалиха гуверньора на централната банка, а после и правителството. Днес страната се фокусира върху възстановяването на икономиката, като залага на туризма и привличането на и дигитални номади от цял свят на фона на геополитическата обстановка в региона и засилващото се напрежение между съседна Индия и Малдивите. Таргетът е поне 2,3 милиона чуждестранни посетители през 2024 г.

208 253 чуждестранни туристи са влезли в страната само през януари, срещу 102 545 година по-рано, привлечени от историята и природата.

Шри Ланка – сълзи от рая ... 2

Около 8% от територията на Шри Ланка е обявена за защитена. 5734 кв. км са под закрилата на държавата в лицето на Департамента за опазване на дивата природа (DWC) – правителствена институция, отговорна за защитата на ресурсите на дивата природа по цялата сухоземна и морска територия на страната. В тези територии са забранени ловът, унищожаването на гнезда и яйца на птици и влечуги, изсичането и повреждането на дървета и храсти, паленето на огън, използването на капани, отрова и експлозиви. Посетителите влизат в националните паркове със специални превозни средства, които нямат право да напускат при никакви обстоятелства. Най-известният от тях е

ендемичен вид за Шри Ланка, цейлонски слон, воден бивол, дива свиня, мечка ленивец индийски самбар, пъстър елен, крокодил грабител, бенгалски варан, филиипнски пеликан, черноглав ибис и още много диви птици и животни.  

Шри Ланка – сълзи от рая ... 3

Разположен в югоизточната част на остров Цейлон, на 260 км от столицата Коломбо, Национален парк „Яла” се простира върху 1268 кв. км площ в провинции Хамбантота и Монарагала. Разделен е на пет зони, в две от които хората са добре дошли. В останалите три се допускат само изследователи и професионални фотографи. Над 650 000 туристи посещават Яла годишно. Най-подходящото време за това е между февруари и юли, когато нивото на водата в парка е ниско, което извежда животните на открито.

Шри Ланка – сълзи от рая ... 4

Яла е обявен е за резерват през 1900 г., а от 1 март 1938 г. е със статут на национален парк. Любопитен факт е, че първоначално тази територия – необятна и разнообразна екосистема от мусонни гори, савани, морски и сладководни влажни зони, блата, пасища и крайбрежни пясъчни дюни, е използвана като ловно поле за британския елит. Днес тя е дом на 44 вида бозайници, 215 птици, 46 влечуги и 52 вида пеперуди и т.н. Флората в Яла е доминирана от сандалово дърво, цейлонски дъб, цейлонско желязно дърво и сатеново дърво. Реките, блатата и езерата са обсипани с лотоси и надвесени над тях различни видове мангрови дървета.  

Шри Ланка – сълзи от рая ... 5

(Rangiri Dambulla – златната скала) e свещено място за поклонение от 22 века. Петте будистки светилища на манастира, украсени с 2100 кв. м стенописи и 157 статуи на Буда, го правят най-големия и най-добре запазен комплекс от пещерни храмове в Шри Ланка. 

Сакралният комплекс се намира в центъра на о. Цейлон, на 148 км източно от Коломбо, на 72 км северно от Канди и на 43 км северно от Матале.

Шри Ланка – сълзи от рая ... 6

Дамбула е свещено място за поклонение от 1 век пр. н. е., когато цар Валагамба (известен също като Ватагамани Абхая), прогонен от узурпатора Анурадхапура, намира убежище в скалите. Когато си връща трона, той нарежда пещерите да бъдат превърнати във великолепни скални храмове, които неговите наследници наричат Златната скала.

Скалата с манастирския комплекс се издига на 160 м над равнината и открива великолепна гледка към 

един от най-ценните исторически паметници, обект на световното наследство на ЮНЕСКО и едно от най-зашеметяващите места за посещение в Шри Ланка. Местните с право наричат този цитаделата Осмото чудо на света.

Дворцовият комплекс и монашеската обител се намират в сърцето на острова между Дамбула и Хабаране върху масивно скалисто плато на 370 метра над морското равнище, наречено Лъвската скала.  

Шри Ланка – сълзи от рая ... 7

Цар Касяпа (477-495 г. сл. Хр.), който узурпира трона на брат си цар Могалана избира мястото за своя нова столица и превръща скалата в укрепен бастион. Около нея изгражда красиви градини с прохладни фонтани и басейни за разходка и удоволствие на неговите красиви наложници. Алея отвежда до цитаделата с впечатляващия дворец, до който се стига през отворената паст на огромен лъв. След неговата смърт Сигирия се превръща в будистки манастир, изоставен през 14 век.

1200 стъпала отвеждат до върха на платото. Усилието си заслужава – гледката, която се открива от върха е без аналог.

Шри Ланка – сълзи от рая ... 8

Комплексът в гъстата тропическа гора е открит случайно през 1831 г. от  майора от британската армия Джонатан Форбс на път към Полонарува.

Най-важната будистка реликва в Шри Ланка се пази в

(Sri Dalada Maligawa). Легендата разказва, че когато тялото на Гаутама Буда е кремирано върху погребална клада от сандалово дърво в Кусинара в Индия, четири негови зъби са извадени от пепелта и са изпратени за поклонение в четири будистки царства, едно от които е Калинга в Източна Индия. За да спаси реликвата от посегателства и унищожение последният владетел на калингите – цар Гухасива, нарежда тя да бъде тайно пренесена в Шри Ланка, скрита в косите на дъщеря му Хемамали.

Шри Ланка – сълзи от рая ... 10

Първият храм, построен специално за будистката светиня е от 1600 г. по време на управлението на крал Вималадхармасурия I, но е разрушен от португалците. Възстановен е век по-късно и отново разрушен. Сегашният храм датира от 18 в. и е част от дворцовия комплекс в Канди. Свещената реликва е поставена върху лотосов цвят от масивно злато в позлатени ковчежета, лежащи върху трон. Будистките монаси му отдават почит три пъти дневно, а всяко лято се провежда пищен фестивал в чест на зъба.

Шри Ланка – сълзи от рая ... 11

Това са само малка част от богатствата на тази удивителна островна държава с площ от 65 610 кв. км, дом на 8 обекта в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Шри Ланка е пълна с изненади – стотици храмове, 26 природни парка и защитени територии, 1330-километрова живописна брегова ивица с девствени плажове и дружелюбни домакини.

снимки: личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.