fbpx Skip to main content
SPRITZ – цветни наздравици от Венеция!

SPRITZ – цветни наздравици от Венеция!

Шприцът е един от най-освежаващите коктейли за топлите вечери през лятото. Неслучайно в света се консумират повече от 450 милиона чаши „Spritz” годишно. Венеция е родината на тази напитка, макар че името на коктейла е с немско звучене. И това не е случайно. След победата над Наполеон и Виенския конгрес от 1815 г. земите на северните италиански градове попадат в австрийско владение. Така броят на австрийците във Венеция рязко нараснал. Военни, дипломати и търговци от Хабсбургската монархия били във възторг от атмосферата и богатата култура, която срещнали тук. Те усвоили местния маниер за бързи срещи на по питие в многобройните барове и кръчми на Лагуната. Още тогава районът, в който се намира Венеция, е известен с отглеждането на лозя с бяло грозде. Затова традиционната напитка, която най-често се консумира и до днес, е бялото вино от региона. Австрийците го намирали за доста силно и затова молели кръчмаря да го разрежда с малко вода. Глаголът “spritzen” на немски език означава „пръскам”, като смисълът е „пръскам вода в чашата с вино” и от тук „Spritzer” – вино, разредено с вода.

Вино, разредено с вода - често срещана комбинация в немскоезичния свят
Вино, разредено с вода – често срещана комбинация в немскоезичния свят

През XX век названието на алкохолното питие добива съвременното си значение: коктейл на основата на вино с горчив ликьор и “пръски” сода. Различните марки ликьори дават наситения цвят, специфичния вкус и богатството на аромати и нюанси. Основните стъпки за приготвянето на перфектния Spritz са популярни като “3-2-1”. Върху лед се сипват 3 части просеко (перфектният вариант е виното да е газирано), 2 части ликьор и се завършва с 1 част сода. Коктейлът се сервира в тумбеста чаша за вино с черна сламка. 

Ако поръчвате Шприц в заведение във Венеция, задължително ще Ви попитат какво точно желаете “Spritz Aperol” или “Spritz Bitter”. Това са двете най-популярни разновидности на Шприц, макар че разнообразието от ликьорите е голямо.

Необходимите продукти за приготвянето на Spritz
Необходимите продукти за приготвянето на Spritz

Spritz Aperol се приготвя с ликьора “Aperol”, популярен италиански аперитив с леко съдържание на алкохол – само 11%.  Оригиналната рецепта се пази в тайна от далечната 1919 г. Основните съставки са портокал, тинтява, ревен и хинин. Яркооранжевият цвят и богатият и комплексен вкус го правят изключително подходящ за смесване с други алкохолни напитки. Spritz Aperol е най-популярната разновидност на шприцето, както галено наричат коктейла венецианци. Сервира се гарниран с парче портокал и бучки лед, а често се поднася с брускети, маслинки, чипс или други дребни разядки.

Spritz Aperol
Spritz Aperol

Spritz Bitter – подходящ за любителите на Campari и неговия стипчив вкус. Campari е италиански аперитив, който се приготвя от горчиви билки, ароматни растения и плодове. От 1860 г., когато е измислена рецептата на ликьора, тя се пази в тайна. Все пак се знае, че яркочервеният цвят идва от наличието на насекомото, което се използва за производство на червен цвят – кохинил. Сервира се с маслинка и лед.

Spritz Campari
Spritz Campari

Венецианците консумират шприца предимно на бара, на един дъх и ако нямат време да поръчат втора чаша, отново се връщат при първа възможност. Идеята не е да се консумира безкрай, а да се общува, да се разменят мисли и впечатления. Може да се каже, че шприцът отговаря на темперамента на венецианци – ярък, експресивен, със слабо съдържание на алкохол, пристрастен към общуването и веселбата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.