fbpx Skip to main content
Светът на Уолт Дисни – където мечтите се сбъдват

Светът на Уолт Дисни – където мечтите се сбъдват

Всяко дете по света мечтае да се докосне до вълшебния свят на Уолт Дисни, а всеки родител иска да сбъдне тази мечта. Дисниленд е мястото, където желанията се сбъдват – в увеселителните паркове по света деца и родители се потапят в едно магическо приключение, срещат се и общуват с любими анимационни герои, забавляват се в различни атракциони и гледат програми на компанията Walt Disney.

Disney има дванадесет тематични парка, разположени в шест курортни кампуса по целия святШест от дванадесетте световни тематични парка на Disney се открояват със своите замъци, докато останалите шест са посветени на други теми. Всички те са на територията на четири държави.

Светът на Уолт Дисни 1

Disneyland Resort (Калифорния): Disneyland Park и Disney California Adventure

Walt Disney World Resort (Флорида): Magic Kingdom, EPCOT, Hollywood Studios и Animal Kingdom

Токио Disney Resort (Токио): Tokyo Disneyland и Disney Sea

Disneyland (Париж): Disneyland Park и Walt Disney Studios Park

Disneyland (Хонг Конг) – Disneyland Park

Disney Resort (Шанхай) – Disneyland

Disneyland в Калифорния – оригиналът

Нито едно пътуване до Южна Калифорния не е пълно без посещение на Disneyland Resort в Анахайм. Той се счита за оригинала, по примера на който са построени всички останали. Паркът в Анхайм е единственият, проектиран и завършен от самия Уолт Дисни. Отворен е за посетители на 17 юли 1955 г.

Светът на Уолт Дисни 2

Disneyland Resort се състои от два тематични парка – Disneyland Park и Disney California Adventure, открит през 2001 г., всички с уникални функции и атракциони, като центърът е замъкът на Спящата красавица. Територията е огромна – 100 акра, и на посетителите са необходими поне три дни, за да го опознаят изцяло. Това е мястото, където ще намерите класически атракции като карибски пирати, Матерхорн Бобслей и г-н Жаба. Във Fantasyland децата се озовават в света на Алиса и в страната на чудесата, където срещат Лудия шапкар, Туидълди и Туидълдум и Белия заек.

Светът на Уолт Дисни 3

Посетителите се отправят към една далечна галактика със Star Wars: Galaxy’s Edge, където могат да изживеят своите фантазии като герои от Междузвездни войни, като поемат управлението на Millennium Falcon от пилотската кабина. Тук е и най-иновативната атракция на Disney досега – Star Wars: Rise of the Resistance – тя отвежда към междугалактическата вселена на борда на транспортен кораб, управляван от двойка извънземни.

Двата парка на Дисниленд са свързани с еспланада, която отвежда посетителите до Downtown Disney – търговски и развлекателен комплекс с множество магазини за сувенири и заведения за хранене.

Трите най: Disney World, Флорида

Disney World, Флорида, е считан за най-големият, най-очарователният и най-добрият Дисниленд в света, който отваря врати за посетители на 1 октомври 1971 г. Той се простира на площ от 47 квадратни мили и е дом на четири тематични парка. Централната част на Magic Kingdom е замъкът на Пепеляшка. Казват, че това е най-вълшебното място на земята, където и най-смелите детски фантазии стават реалност.

Светът на Уолт Дисни 4

Двете секции на парка EPCOT – Future World и World Showcase, са посветени на напредъка в технологиите и иновациите, но също и на популяризирането на различни култури по света – тук децата научават за индийското къри, кулинарния опит на Франция, японското суши, за автентичната италианска паста и отваря вкусовите им рецептори към един изцяло нов свят.

Hollywood Studios , което преди се казваше Disney MGM Studios, се фокусира върху изкуствата чрез филми, пиеси и галактически спектакли от Междузвездни войни. Animal Kingdom е парк с експонати на животни и атракции с акцент върху опазването на дивата природа.

Водните паркове Typhoon Lagoon и Blizzard Beach предлагат бягство от жегата с диви мокри атракции, лениви реки и басейн за сърф.

Светът на Уолт Дисни 5

Tokyo Disneyland и Disney Sea

Disneyland в Токио е първият тематичен парк на Дисни извън Съединените щати. Макар и по-малък, той разполага с фантастични съоръжения и най-съвременни атракциони, с които могат да се похвалят американските му аналози, в това число и замъкът на Пепеляшка.   

Смятан за една от най-добрите туристически атракции в Токио, Tokyo Disney отваря врати през 1983 г. и се разширява през 2001 г., добавяйки Tokyo DisneySea. Проектиран от Walt Disney Imagineering, курортът е собственост и се управлява от The Oriental Land Company и е лицензиран от The Walt Disney Company.

Светът на Уолт Дисни 6

Както подсказва името, темата на DisneySea е морето и неговото опазване. Паркът е разделен на седем пристанища: Средиземноморско пристанище, Американски крайбрежен бряг, делта на изгубената река, пристанище „Дискавъри”, лагуна на русалката, Арабско крайбрежие и мистериозен остров. Малчуганите срещат Ариел в лагуната на русалката и предприемат дръзко пътуване до центъра на земята в мистериозната лагуна, после се качват на автентичен парен влак и се отправят към пустинята. Western River Railroad ги отвежда назад във времето в Дивия запад на Америка. В зоната Beaver Brothers Explorer Canoes ще изследвате реките на Америка на борда на кану.

Светът на Уолт Дисни 7

Disneyland, Paris – най-големият извън САЩ

Градът на любовта е дом не само на Айфеловата кула, Лувъра и Нотр Дам, но и на Disneyland. Той е разположен в сателитното градче на Париж – Marne-La-Valle , на 32 км от центъра на френската столица.

След четири години строителни работи Disneyland отваря врати на 12 април 1992 г. под името Euro Disney с един тематичен парк (Disneyland Park). Вторият – Walt Disney Studios Park, е открит през 2002 година, по случай 30-годишния юбилей, а името официално е променено на Disneyland Paris. С над 50 атракционна, седем тематични Disney хотела и Villages Nature Paris, два конгресни центъра, търговски и развлекателен район Disney Village и голф игрище с 27 дупки – всичко това го прави най-големият тематичен парк на Disney извън Съединените щати, който е изцяло собственост и се управлява от The Walt Disney Company.  

Светът на Уолт Дисни 8

Когато влезете във френската версия на Дисниленд, първо ще се озовете на Main Street, вдъхновена от Марселин, Мисури – родния град на Уолт Дисни, сцена от филма „Лейди и Скитника”. После неусетно ще се потопите в безгрижната атмосфера на 20-те години на миналия век, заставайки до Discovery Arcade, посветена на изобретателите от 19 в., и Liberty Arcade, реверанс към Статуята на свободата. По традиция и тук в сърцето на Магическото кралство се извисява замъкът на Спящата красавица – това е най-красивият замък в света на Дисни, според запознати, в чиито подземия е бърлогата на дракона (La Tanière du Dragon) и галерията на Спящата красавица (La Galerie de la Belle au Bois Dormant).

Светът на Уолт Дисни 9

Над 2-километрова железопътна линия ви отвежда в различни части на парка. Може да я замените с ретро трамвай, теглен от коне, да се срещнете с героите на Луис Карол в Alice’s Curious Labyrinth, да поздравите Снежанка и седемте джуджета или да полетите с Питър Пан.

Петият Disneyland Resort

отвори врати през септември 2005 г. в Хонг Конг. Той е собственост и се управлява от Hong Kong International Theme Parks – компания на The Walt Disney Company и на правителството на Хонг Конг. По традиция основната забележителност е замъкът на Спящата красавица, а паркът се състои от 7 тематични зони, една от които е Adventureland.

Светът на Уолт Дисни 10

Посетителите ѝ се спускат на сал по водите мистериозната река на приключенията Jungle, за да стигнат до къщата на Тарзан в клоните на дърветата, след което се насочват към оживения африкански пазар, за да се насладят на музиката на живо, която изпълва пространството. Качват се на въртележката на Пепеляшка във Fantasyland, после срещат бандата на Мечо Пух около огромно гърне с мед, докато се скитат из Hundred Acre Wood, състезават се към Grizzly Gulch и се изкачват на Big Grizzly Mountain с Runaway Mine Cars.

Светът на Уолт Дисни 11

Приключенията продължават в тематична атракция на Marvel, където децата се бият с Ant-Man и The Wasp в Nano Battle, за да се свият до размера на мравка и да предотвратят кражбата на поверителни данни на SHIELD от опасната Hydra. Други ще предпочетат да полетят в Космоса с ракета на Hyperspace Mountain в Tomorrowland или да участват във фестивала на цар Лъв, да се срещнат с Moana в Adventureland или да изживеят парада Disney Paint the Night.

Най-новият Disneyland Resort

е открит в Шанхай на 16 юни 2016 г. Той се различава от останалите в семейството на Disney, тъй като е адаптиран към китайския пазар и освен това е далеч по-технологичен.

Пътешествието в Shanghai Disneyland Resort започва по Mickey Avenue, по която се разхождат анимационните герои Мики Маус, Мини Маус, Доналд Дък, Гуфи, както и Дейзи Дък, Плуто и Чип ‘Н Дейл. Улицата отвежда до Gardens of Imagination (Градините на въображението), проектирани както всички останали Дисни градини по света, но с една малка подробност – тук са 12-те животни от китайския зодиак, но също така и летящият слон Дъмбо и летящия кон от Fantasia Carousel.

Светът на Уолт Дисни 12

В центъра на Fantasyland се издига Enchanted Storybook Castle. Влакът на седемте джуджета отвежда децата и Снежанка в мина за диаманти, други стават карибски пирати и с капитан Джак Спароу търсят скрити съкровища, а трети преминават през Лабиринта на Алиса, за да се озоват в Страната на чудесата.

Adventure Isle (Островът на приключенията) е земята, където малките изследователи срещат древни племена и скрити съкровища.  Disney Pixar Toy е представена чрез три игри – Rex’s Racer, Slinky Dog Spin и Woody’s Roundup. Treasure Cove представлява испанско пристанище от 18 в. на карибски остров, където властва капитан Джак Спароу от „Карибски пирати”. С него децата ще прекосят джунгли и бурни морета, за да открият скрито съкровище, а по пътя ще срещнат войнствени пирати, красиви русалки и ужасяващия Кракен.

Светът на Уолт Дисни 13

През 2025 г. се очаква и Лондон да има свой Disneyland. Тогава ще бъде открит първият тематичен парк, а вторият е планиран за 2029 г. Това е най-амбициозната нова атракция в Европа след Дисниленд Париж от 1992 г.

Проектът бе обявен за пръв път през 2012 г. Амбицията е той да превъзхожда Alton Towers – най-големия тематичен парк в Обединеното кралство, с от 1245 акра (еквивалентът на 136 стадиона „Уембли”) от полуостров Суонскомб (Swanscombe) в северен Кент, по бреговете на река Темза между Дартфорд и Грейвсенд . Лондонският Disney ще бъде разделен на шест различни тематични зони, с воден парк, три хотела и търговски район.

Снимки: PIXABAY

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.