fbpx Skip to main content
Swarovski – имитация, достойна за фалшифициране

Swarovski – имитация, достойна за фалшифициране

Фалшифицирането на монети и скъпи предмети е познато още от Древността. Може би ще ви учуди фактът, че камъните с марка „SWAROVSKI” са опит да се имитира най-скъпият скъпоценен камък – диамантът. И докато последният се намира в природата (той е естествено образуван минерал), камъните на прочутата австрийска компания се произвеждат по изкуствен път. Реално те предствляват стъкло с високо съдържание на оловен окис, обработено така, че максимално да се доближи до блясъка на диаманта. Машината, с която се шлифоват и оформят изкуствено създадените кристали, е разковничето за успеха на австриеца Даниел Сваровски.

Логото на Swarowski
Логото на Swarowski

Даниел Сваровски е роден през 1862 г. в малко селце в Бохемия. Неговите родители са потомствени стъклари. През XIX век северната част на Австрийската монархия е един от европейските центрове за производство и обработка на стъкло. След като завършва средното си образование, той заминава за Париж, където изучава химия, физика и механика. През 1883 г. посещава Световното изложение на електричеството във Виена и е очарован от новите електрически машини. Това го провокира да създаде проект за машина, захранвана от електричество, с която да оптимизира работата по обработката на камъни и кристали. След няколко години усилен труд тя е факт.

Г-н Сваровски и неговото изобретение - електрически стан за обработка на кристали
Г-н Сваровски и неговото изобретение – електрически стан за обработка на кристали

През 1895 г. Даниел Сваровски открива собствена фабрика в малкото селце Ватенс в Тирол, където с помощна на електрически станове се шлифоват промишлено количество камъни. Оказва се, че шлифовката с машина е далеч по-качествена, отколкото при ръчната обработка. Появата на пазара на мъниста, по нищо неотстъпващи на блясъка на диаманта, чиято цена е много по-ниска, се превръща в истински хит сред светските среди по цял свят. Знаменити моделиери като Коко Шанел и Кристиан Диор започват да ги използват в колекциите си.

Логото на "Шанел" под формата на обеци и колие с камъни Swarovski
Логото на “Шанел” под формата на обеци и колие с камъни Swarovski

И до днес семейното предприятие на Даниел Сваровски пази ревниво технологията за обработка на кристалното стъкло, а прочутата машина (електрически стан за шлифоване на кристали) е патентована още през 20-те години на XX век. За да се поддържат високите цени и да се съхрани тайната на технологията при изработката на специалните лимитирани колекции, в компанията се унищожава документацията за изработката им. По този начин по-старите скъпоценности струват далеч по-скъпо, отколкото по-новите и фирмата осигурява дълъг живот на отминалите си колекции.

Музей на Swarovski във Ватенс, Австрия
Музей на Swarovski във Ватенс, Австрия

Oсновният офис на компанията, както преди 100 години, се намира във Ватенс. Именно тук, недалеч от Инсбург, през 1995 г. по повод 100-годишнината от учредяването на фирмата, се създава музей на Swarovski, наречен „Kristallwelten” или „Кристални светове”. Заради уникалния свят, в който се пренасят посетителите му, той бързо се превръща във втората най-посещавана забележителност в Австрия след двореца Шьонбрун. Експозицията, разположена в 16 зали, се помещава в тялото на огромен гигант, чието лице с блестящи очи – кристали Swarovski, посрещат гостите на входа. От устата му блика чиста изворна вода – една невероятна комбинация между природата на Тирол и амбициите на мултимедийния артист Андре Холер, който работи над създаването на музея. Атмосферата тук е невероятна – феерия от цветове, музика, форми, светлини – и всичко това е постигнато с кристалите Swarovski.

Усилията на австрийската фамилия да постигане блясъка и изтънчеността на диаманта създават уникална скъпоценност, запазена марка, чието качество повече от 100 години различни фалшификатори се мъчат да достигнат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.