fbpx Skip to main content
Трамваите – символ на Лисабон

Трамваите – символ на Лисабон

Видим ли някъде кадър с трамвай, който се прокрадва по тесни, павирани улици, сигурни сме, че това е Лисабон. И се сещаме за Ерих Мария Ремарк и за Вим Вендерс…

Трамваят е основен транспорт в Лисабон.  Съществува от 1873 г и в момента има пет градски линии.

Трамваите – символ на Лисабон 1

На 17 ноември 1873 г. се поставя началото с конския трамвай, а на 30 август 1901 г. се пуска първият електрически такъв. В рамките на една година всички трамвайни линии се електрифицират.

До 1959 г. трамвайната мрежа продължава да се разширява все повече и повече и достига апогея на развитието си.  По онова време съществуват общо 27 трамвайни линии, шест от които са кръгови. Трамваите са с определен номер, в зависимост от маршрута си, и се движат в две посоки – по посока на часовниковата стрелка и обратно. Така че всъщност е по-редно да се говори за 24 линии. Лисабонските трамваите се движат по 900-милиметрови релси.

Изграждането на Лисабонското метро и разширяването на автобусната мрежа води до спад на трамвайния трафик.

Трамваите – символ на Лисабон 2

Петте останали трамвайни линии минават през централната южна част и западния край на града. Макар и встрани от туристическите атракции, тези линии са все още много важни, тъй като има квартали където могат да минават само малки трамваи. Трамвай  № 15 свързва целия западен бряг, върви покрай реката и стига до центъра и  така облекчава автобусния транспорт в районите без метро.

Трамваите – символ на Лисабон 3

Независимо от докладите на Екол Политекник Федерал дьо Лозан и Феркерсбетрибе Цюрих, според които трамвайната мрежа трябва да се запази и дори да се разшири, спадът продължава. Въпреки това предстои повторно отваряне на една от линиите.

Трамваите – символ на Лисабон 4

Лисабон – място, в което ще се влюбите от пръв поглед . Невероятно съчетание от исторически забележителности и съвременно ежедневие. Благодарение на своите стари и тесни улички, извиващи се високо по хълмовете, многобройни барове и ресторанти в традиционен стил, ще се пренесете в една по-различна и автентична атмосфера. Вижте офертите ни ТУК!

Трамваите – символ на Лисабон 5
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.