fbpx Skip to main content
Трета българска изложба в Лувъра

Трета българска изложба в Лувъра

За трети път в своята история, най-посещаваният музей в света, парижкият Лувър, ще бъде домакин на българска изложба

Трета българска изложба в Лувъра 1

2020 година ще продължи една прекрасна, макар и скорошна традиция, а именно – на българските изложби в Лувъра. Да си припомним, че през 2015 г. България представи свои антични съкровища в Лувъра с изложбата “Златото на тракийските царе”, а три години по-късно, през 2018 г., по време на втората изложба „Преславското съкровище и Преслав – средновековната столица на България“,  бяха показани ценности от периода на Първото българско царство.

,,Изкуство и култура на България в периода XVI – XVIII век” – това е работното заглавие на предстоящата изложба, която очакваме с нетърпение през 2020 г.

Трета българска изложба в Лувъра 2

Шестдесет емблематични експоната от различни области на материалната и духовната ни култура – икони, картини, дърворезби, килими, носии, накити и др. – ще бъдат изложени в галериите на музея и ще бъдат представени в илюстрован каталог, специално изработен от Лувъра.

Трета българска изложба в Лувъра 3

„Това е истинско събитие за Лувъра“ – каза директорът на Лувъра Жан-Люк Мартинез в писмо до нашия министър на културата Боил Банов.

Очаква се експозицията да продължи от края на юни 2020 до края на годината или до началото на 2021 г.

“Искаме да дадем възможност изложбата да бъде разгледана не само от многобройните посетители през лятото и от нашата обичайна публика, но и от любителите на есенните изложби”, подчертава г-н Мартинез.

Трета българска изложба в Лувъра 4

Ако желаете да се порадвате на поредното бългорско присъствие в Лувъра, посетете Париж с нашите прекрасни екскурзии с автобус или със самолет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.