fbpx Skip to main content
В навечерието на Хелоуин

В навечерието на Хелоуин

Halloween е празник, който може да се похвали с голяма популярност в цял свят, особено през последните няколко години. Родина на празника е САЩ като през ХХ век той става официален там. Разбира се, младежи от всички краища на Земята честват празника ежегодно, като се обличат с тематични костюми, обикалят домовете, търсейки лакомства и разнообразни забавления. Може да се каже, че Денят на Вси светии се превръща в световна индустрия в наши дни. Но, произходът му е далеч по-древен и носещ своите езически символи.

В навечерието на Хелоуин 1

Честването на празника се случва в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември, още по времето на древните келти. Тогава те смятали, че в тази нощ зли духове и създания бродят из земите на живите. Празникът съвпада с този на католическите християни – Денят на Вси светии. През годините го наричали “All hallows”, “All hallow’ s Eve“, а най-последно било съкратено на Halloween, както е сегашното му име. Въпреки че, още преди Новото време празникът бил езически, с навлизането на католическата църква станало обединение и почитането на мъртвите души продължило с тържествени ритуали.

В навечерието на Хелоуин 2

По традиция келтите носели страшни маски в този ден, за да може злите сили да ги помислят за духове и да не ги измъчват.  Колкото по-страшен е костюмът/маската, толкова по защитени ще са те. Най-често биват изобразявани вещици, вампири, върколаци, дяволи, демони – създания, които се смятат за истински зли.

В навечерието на Хелоуин 3

Друг метод, който келтите използвали, за да умилостивят злото, били сладкишите. Църквата, от друга страна, предложила на хората да обикалят наоколо и да събират молитви за мъртвите в замяна на нещо сладко. От тази традиция произхожда и днешното “Trick-or-Treat” („Номер или лакомство“), с което младежите обикалят съседните къщи и приканват хората да им дадат бонбони или други дремни десерти, в противен случай може да станат жертва на някоя пакост.

В навечерието на Хелоуин 4

Освен костюмите и сладкишите друг важен символ на Хелоуин са тиквените фенери. Името им – Фенерите на Джак (Jack-o’-Lantern) – идва от една древна и любопитна ирландска легенда. Разказва се за подъл ирландски пияница, който постоянно скроявал номера на близките и приятелите си. Един ден скроил номер на самия Сатана – накарал го да се качи на дърво и забил кръстове около дънера му. Сатаната не можел да се докосне до кръстовете и съответно останал в капан на дървото. Хитрият пияница накарал Сатаната да му обещае, че няма да го прави в Ада. Сатаната се съгласил и Джак махнал кръстовете.

Когато Джак умрял не бил допуснат в Рая, заради недестойния му живот, но Сатаната също не го пуснал в Ада, заради обещанието, което е дал. Джак бил уплашен и го питал как ще скита в тъмното до безкрай без светлина. Сатаната му дал един въглен от пъклените огньове на Ада, а Джак издълбал ряпата, която носел, сложил въглена вътре и обикалял земята като призрак завинаги, осветявайки пътя си с ряпата. В последствие, когато празникът започва да се чества в САЩ, ряпата е заменена с тиква и се поставя пред домовете, за да пъди лошите духове като този на стария Джак.

В навечерието на Хелоуин 5

В България Хелоуин все още буди много спорове, относно неговото зачитане като празник. Въпреки това голяма част от младите и децата с нетърпение очакват 31 октомври. Организират се партита с костюми, обменят се лакомства и много други забавления!

В навечерието на Хелоуин 6
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.