fbpx Skip to main content
Ватикана и Юбилейната година на надеждата

Ватикана и Юбилейната година на надеждата

Ватикана и Рим са в трескава подготовка за 2025-а – юбилейната година на надеждата, когато според прогнозите, 35 милиона поклонници ще посетят Вечния град. Първият обикновен юбилей след т.нар. Голям юбилей през 2000 г. ще започне на Коледа 2024 г. с отварянето на светите двери (Porta Sancta) в четирите големи базилики в Рим, една от които е „Свети Петър” във Ватикана, и ще завърши на Богоявление през 2026 г. В този период 1.3 милиарда католици по света ще имат възможност да получат пълна индулгенция и специална благодат.

Ритуалното отваряне на Светите двери е знак, че Бог призовава всички хора за покаяние и благодатен живот; те напомнят за Божията милост и прошка.

Ватикана и Юбилейната година на ... 6
Източник: PIXABAY

Юбилеят е

специална свята година

на поклонение в Католическата църква, който се провежда веднъж на всеки 25 години. Има и изключения – така например по време своя понтификат папа Франциск обяви 2013-а и 2016-а за извънредни юбилейни години – съответно на вярата и на милосърдието.

Най-важното събитие на всеки юбилей е отварянето на светите двери в базиликата „Свети Петър” и архбазиликата на „Свети Йоан Латеран” (San Giovanni in Laterano), „Свети Павел извън стените” (San Paolo Fuori le Mura)  и „Света Мария Маджоре” (Santa Maria Maggiore). Този ритуал символизира предлагането на „необикновен път“ към спасение за католиците, като им открива Светия престол на Царя на царете. Поклонниците, които преминават през тях, получават пълна индулгенция.

Ватикана и Юбилейната година на ... 1
Източник: Официална страница на юбилея

Юбилеите имат

библейски корени

още от епохата на Изход (Извеждането от Египет), когато Мойсей установява на всеки половин век юбилейни години, през които се освобождават роби и се опрощават дългове, като проява на Божията милост. Затова съвременното разбиране за юбилей или „света година” в католицизма включва помирението и прошката.

Първият юбилей е обявен от папа Бонифаций VIII на 22 февруари 1300 г. (на празник на Светия престол на Св. Петър), за да отбележи началото на 14 век. По-късно понтифексът препоръчва това да се случва на всеки 100 години. Неговите наследници променят интервала. Сегашният от четвърт век е наложен от папа Александър VI през 1500 г. Тогава за пръв път са отворени и светите врати в четирите най-големи католически базилики в Рим.

Ватикана и Юбилейната година на ... 2
Източник: PIXABAY

Юбилейната 2025 г. ще бъде подчинена на темата

„Поклонниците на надеждата“

посветена на свят, страдащ от въздействието на войните, на последствията от  пандемията COVID-19 и нарастващите заплахи за климата.

Италианското правителство одобри 87 проекта, които ще погълнат 2.5 млрд. евро. Мнозина считат, че инвестициите ще набъбнат до 4.3 млрд. евро за подобряване на обществения транспорт, нова настилка, подземни паркинги,  подлези за пешеходци и за благоустройството на централната жп гара Термини. Кметът на Рим Роберто Гуалтиери се надява, че те изцяло ще променят облика на града. Той увери папа Франциск, че строителните екипи работят денонощно по 1400-те обекта, които трябва да бъдат завършени до началото на Светата година. Най-амбициозният инфраструктурен проект е пешеходната зона на Piazza Pia, която ще свърже Castel Sап Angelo с Via della Conciliazione и площад „Свети Петър”.

Ватикана и Юбилейната година на ... 3
Източник: PIXABAY

Светият престол не стои със скръстени ръце. Миналата седмица

Ватикана одобри реставрацията

на Балдахина на Джовани Лоренцо Бернини над главния олтар на базиликата „Свети Петър”, който отбелязва мястото, където е погребан апостолът. Работата по сложната конструкция (висока 28.74 м с тегло 63 т) от мрамор, бронз, желязо, злато и дърво ще започне от средата на февруари и ще струва 700 000 евро. Проектът е възложен на опитните реставратори на Ватиканските музеи и се финансира изцяло от Ордена на Рицарите на Колумб. Той ще бъде приключен за 10 месеца до началото на юбилея с обещанието, че работата няма да попречи на литургичните тържества. Реставрацията и консервацията на шедьовъра е особено наложителна – последните са правени през 18 век, а и в контекста на четвъртото столетие от освещаването на Ватиканската базилика от папа Урбан VIII Барберини през 1626 г.

Ватикана и Юбилейната година на ... 4
Източник: Официална страница на Италианското правителство

„Цялата повърхност на творбата е покрита с тъмна патина, която прави частично видима дори позлатата, като я променя и затъмнява”, посочва Пиетро Дзандер, ръководител на отдел „Некропол и художествено наследство“ към „Фабрика ди Сан Пиетро“ – структура, отговорна за цялостната поддръжка на базиликата. Специалистите са открили и „леко издуване, дължащо се на промяната на бронза, както и липсващи  парченца в най-горната част на Балдахина, където се намира релефът с гълъба на Светия Дух“. Тяхната задача изобщо не е лесна предвид това, че 9-тонните колони са увенчани с четири статуи на ангели, всяка с тегло от 2.5 тона.

Три етапа на намеса

предвижда проектът: изграждане на работното скеле; предварителна и текуща диагностика с графично и фотографско обследване; реставрация на металните, каменните и дървените повърхности. Скелето ще огради Балдахина, без да го докосва и работите няма да попречат папските литургии на главния олтар да бъдат отслужвани, твърди кардинал Мауро Гамбети.

„Ние сме благодарни за привилегията да служим на Църквата по този начин“, подчерта Патрик Кели, върховен рицар от Ордена на Рицарите на Колумб по повод дарените средства за реставрация на Балдахина, „поставен е под великолепния купол на базиликата „Свети Петър”, за да ни напомня, че Бог избра да живее сред нас”.

Ватикана и Юбилейната година на ... 5
Източник: PIXABAY

Тържествата ще започнат

още през септември с изложба на три шедьовъра на испанския ренесансов художник Ел Греко – „Кръщението на Христос”, „Христос, който носи кръста” и „Христос благославя”. Това първо „символично събитие“, според архиепископ Рино Физикела, ще подтикне пилигримите да размишляват върху надеждата, която носи вярата в Христот в съзвучие с темата на юбилея „Поклонници на надеждата“.

Ще бъде отбелязана и 1700-та годишнина от Първият вселенски събор, свикан от император Константин Велики през 325 г. в Никея (дн. Изник, Турция).

Светият престол публикува на специално създадена платформа пълния списък  с тематични юбилейни тържества, които ще се случат през 2025 г.

Още отсега се планира и извънредната Света година – 2033-а, когато ще бъде отбелязана 2000-та годишнина от смъртта и възкресението на Исус Христос.

По време на екскурзиите ни до Рим имате възможност да посетите Ватикана и най-големите й забележителности с професионалните ни екскурзоводи. Научете как ТУК.

Заглавна снимка: PIXABAY

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.