fbpx Skip to main content
Величественият Игуасу и „бедната” Ниагара

Величественият Игуасу и „бедната” Ниагара

Безспорно една от най-вдъхновяващите забележителности на Южна Америка са водопадите  Игуасу – в превод „голямата вода”, име, дадено им от местното население mbyá-guaraní. Най-голямата водна система в света се простира на границата на три държави – Бразилия, Аржентина и Парагвай. Гледката е зашеметяваща – дългата три километра водна площ с 275 на брой каскади е защитена от два национални парка с обща територия от 252 982 хектара. С гръм и трясък водата пада от 80 метра височина в река Игуасу, която си проправя път през непроходима тропическа гора с прелитащи тукани и пеперуди.  

възкликва първата дама Елинор Рузвелт, когато вижда този епичен пейзаж. Ето защо: най-високата каскада на Игуасу – Дяволското гърло, е 82 м, докато на Ниагарския водопад тя е 54 метра. Водната система в Южна Америка е с дължина 2700 м, а в Северна Америка – 945 метра.

Всяка страна на водопада предлага различно изживяване – бразилският бряг се отличава с отлична инфраструктура и идеални места за снимки, а аржентинският – с километри трекинг пътеки и дейности, които покачват адреналина.

През миналата година 3,5 млн. туристи са посетили природния феномен, включен в списъка на ЮНЕСКО през 1984 г.

Величественият Игуасу и „бедната" ... 1

Районът е обитават от 10 000 години. Легенда на народа mbyá-guaraní разказва, че

влюбен в смъртната девойка Найпи, която живеела в село до реката. За да спечели ръката ѝ, той се превъплътил в младеж, когото родителите ѝ одобрили за жених. Но за зла беда Найпи била влюбена в Тароба, с когото избягала в кану през реката. За да осуети бягството им богът „нарязал” реката и превърнал красивата девойка в скала, а любимия ѝ – в палма, за да се гледат, но никога да не се докоснат. 

Величественият Игуасу и „бедната" ... 2

За пръв път европейците научават за водните каскади в сърцето на джунглата от испанския конкистадор Алвар Нунес Кабеса де Вака. Потомък на обеднял идалго от Андалусия, той е назначен за управител на провинция Рио де ла Плата през 1540 г. В следващите няколко години Кабеса де Вака оглавява експедиция в днешна Южна Бразилия, Северна Аржентина и Парагвай и описва живота на местните индианци. През ноември 1541 г. от остров Санта Катерина той поема към вътрешността на континента, за да стигне до Асунсион. По време на това пътуване конкистадорите преминават през река Игуасу с водопадите, на които дават

продължават по средното течение на река Парана и пресичат междуречието Парана – Парагвай. След тях идват йезуитите, които създават 30 католически мисии, но след оттеглянето им мястото потъва в забрава. Минават години и аржентинският политик и бизнесмен Грегорио Лезама предлага на търг тази територията, определена като „джунгла, граничеща с няколко водопада“. Тя е придобита от Доминго Аярагарай през 1907 г., който оценя туристическия потенциал на тази удивителна територия. Шест години по-рано първите туристи стигат до водопадите. Сред тях е художничката Виктория Агире, която впечатлена от видяното прави първото дарение за построяването на път от Пуерто Игуасу. Днес един от булевардите в града носи нейното име.

Величественият Игуасу и „бедната" ... 3

е Дяволското гърло (Garganta del Diablo). Огромно количество вода – среден дебит от 1500 куб. м в секунда, се разбива от 82 метра височина в тясната 150-метрова U-образната пропаст, сгушена в сърцето на реката. Усещането е поразително – от гледката, от грохота на падащата вода и вечната мъгла, която обгръща урвата. До нея посетителите стигат с влакче или следват добре маркирана пътека, която високите води на реката отнесоха през ноември миналата година. Властите на парка обещават, че съоръжението и площадката за наблюдение ще бъдат възстановени до юли. 

Величественият Игуасу и „бедната" ... 4

Водопадите Игуасу са едно от 7-те природни чудеса на света не само заради феноменалния спектакъл на водата, но и заради биоразнообразието в тропическите гори Паранаенсе, известни още като Атлантическата гора на Горна Парана. Тук се срещат над 2000 вида растения, 450 вида птици и 80 вида бозайници, а водните ѝ огледала са дом на алигатори, змиеврати костенурки и различни видове риби.

Посетете удивителните водопади Игуасу и още много други забележителности с офертата ни до Бразилия, Аржентина и Уругвай, която ще намерите ТУК.

снимки: PIXABAY

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.