fbpx Skip to main content
Виетнам – един от азиатските тигри

Виетнам – един от азиатските тигри

Виетнам е бързо развиваща се страна с традиции в селското стопанство. През 1989 г. страната преструктурира икономиката си от планова в смесена пазарна икономика със социалистическа ориентация. Оттогава насам Виетнам е сред най-бързо развиващите се държави в света. Когато днес човек посети страната и види небостъргачите в Сайгон, оризищата и полетата с най-разнообразни култури по делтата на Меконг, някак си му е трудно да повярва, че тази страна, след Втората световна война, та чак до 1975 г., все е била във война – с Япония, с Франция, със САЩ. Много от нас са свидетели на тази война, всички сме гледали филми за войната във Виетнам и знаем, че тя е причинила смъртта на милиони виетнамци… Днес за това напомнят само музеите.  

Виетнам – един от азиатските тигри 1

Показател за икономическото развитие на една страна е прирастът на нейното население. Как нараства населението на страната: през 1936 г. Виетнам наброява 19 000 000 жители, през 1960 г. – 31 600 000 жители, а през 2017 г. – 97 000 000 жители!

Виетнам – един от азиатските тигри 2

Средната гъстота на населението е 280 жители на кв. км. (малко по-голяма отколкото тази на Германия, но по-малка от тази на Холандия), но тя варира много сериозно в различните области – 40% от населението живее в двете най-плодородни области – делтата на Червената река – Сонгхонг (която заема площ от 15 000 кв. км) и делтата на Меконг (60 000 кв. км), които представляват общо около 16% от територията на страната и там гъстотата е 1100 човека на кв. км. За сметка на това в планинските области на север гъстотата на населението е 80 човека на кв. км, а във високите плата в централната част на стваната – 50 човека на кв. км.

Виетнам – един от азиатските тигри 3

Главоломното нарастване на населението през последните 50 години е истинско предизвикателство за икономиката – всяка година има все повече работна ръка. След 2000 г. започва и процес на самоинтегриране на страната към световна икономика. Пътят на реформите, обаче започва още през 1981 г., с началото на третия петгодишен план (1981-1985), известен като „дой мой‘‘ или „обновлението‘‘, в който като основна цел е заложен компромисът между идеологическото и прагматичното мислене, децентрализацията на плановата система и подобряването на кадровото образование и ръководните умения. Законите на пазарната икономика заменят догмите за планификация, централилизация и колективизация на икономиката.

Виетнам – един от азиатските тигри 4

Виетнам отбелязва бърз икономически разцвет. Външните инвестиции през 2003 г. са 1,45 милиарда щатски долара, а през 2015 – 24 милиарда щатски долара и идват основно от други азиатски страни: Южна Корея, Хонг Конг, Сингапур, Япония. Те са основно в областта на информатиката, недвижимите имоти, строителството, селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост.

Виетнам – един от азиатските тигри 5

Днес икономическата дейност е съсредоточена в малките и средни частни предприятия, докато големите предприятия със стратегическа важност остават в държавни ръце. Частният сектор дава по-голямата част от брутния вътрешен продукт на страната.

Виетнам – един от азиатските тигри 6

Днес виетнамската икономика е една от най-бързо развиващите се икономики в света. От 2012 г. се отбелязва ежегодно стабилен ръст на БВП от 5% годишно, като през 2016 този процент дори надскача 6%. В страната има много успели хора и не един милиардер.

Виетнам – един от азиатските тигри 7

Основен отрасъл на икономиката е селското стопанство, като в него са заети 77 % от трудоспособното население. Основна култура – ориз ( страната произвежда по две реколти годишно – 30 млн тона годишно – по делтата на Меконг се отглеждат 3 реколти годишно и страната е най-големият износител на ориз в света). Виетнам е вторият производител на кафе „Робуста“ в света, след Бразилия. Отглеждат се още батати, царевица, маниока, кашу (Виетнам е един от най-големите износители на кашу в световен мащаб), чер пипер, много плодове, каучук, добитък – говеда и биволи, 4 000 000 свине, риболовът по традиция е добре застъпен. Страната обаче стана и сериозен производител на промишлени стоки – мобилни телефони, компютри. Основният износ е за САЩ и за Япония.           

Виетнам – един от азиатските тигри 8

Основа на промишленото производство е нефтената промишленост – 9,8 млн. тона добив (нефтените залежи във Виетнам са разположени в Южнокитайско море ). Страната има голям запас от висококачествени въглища – 10,5 млн. тона, развит е и добивът на минерали и метали.

Виетнам – един от азиатските тигри 9

Посетете с нас Виетнам, за да видите с очите си този изключителен икономически растеж, който променя облика на страната и на нейното население и за да се насладите, както на неповторимата природа и на селския бит, така и на приятното оживление на нейните мегаполиси, в които спокойни площади, заобиколени с достопочтените фасади на сградите в колониален стил, строени от французите, се редуват с лъскавите причудливи стъклени форми на току-що поникнали небостъргачи.  

Виетнам – един от азиатските тигри 10
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.