fbpx Skip to main content

За нас

Туристическа агенция Руал Травел е създадена през 1991 г и е лицензиран туроператор и турагент, специализиран в организиране на екскурзии и почивки в чужбина.

Фирмата e специализиранa в организиране на автобусни и самолетни екскурзии и почивки в чужбина и предлага богат и разнообразен продукт, задоволяващ най-широк спектър от интереси. Нашите самолетни и автобусни екскурзии в Европа са с богати маршрути, включващи различни градове и забележителности. Това са прекрасни културни турове, които запознават участниците в тях с историята, паметниците, архитектурните забележителности и музеи на страните и градовете, включени в програмите.

Руал Травел е специализирана и в индивидуално обслужване на клиенти с най-разнообразни интереси. Предлага индивидуални пакети за самолетни почивки и автобусни почивки или екскурзии до всички точки на земното кълбо. Пакетите могат да включват самолетен билет, нощувки в хотели по избор на пътуващите, трансфери, екскурзоводски услуги от местни екскурзоводи и пр.

Руал Травел предлага на своите клиенти круизи, някои от които с най-луксозните лайнери, които кръстосват в момента световните морета.

Фирмата предлага настаняване в хотели и обслужване (трансфери, рент а кар, билети за влакове, резервации и закупуване на билети за театър, опера, резервации за ресторанти, кабарета и нощни заведения, асистанс на български на място и пр.) на бизнесмени и туристи при пътуванията им в чужбина. Благодарение на дългогодишните ни контакти с големи туроператори, цените ни са изключително атрактивни.

Руал Травел се занимава и с инсентив туризъм – организира симпозиуми, конгреси, семинари и пр. работни срещи в чужбина и в България, като винаги успява да отговори на изискванията на своите клиенти.

40 мнения за “За нас

 1. Здравейте,
  Бих искала да споделя чудесните си впечатления от екскурзията до Скандинавия-21.07 :03.08.2013 с водещ Ненко Ненковски!
  Благодаря ви за добрата организация – за най-усмихнатите шофьори,които съм срещала-Вальо и Делчо,за интелигентния и умел водещ Ненко Ненковски,който не само ни показа,а успя да ни помогне да усетим духа и атмосферата на един доста различен от нашия свят-беше толкова грижовен и отзивчив към всеки-дори и когато някой от нас се държеше не добре-лишаваше се вечер от личното си свободно време,за да поскита с нас-любопитните и жадни за приключения туристи.
  Разбира се имаше и слабости,но те не бяха съществени и за някои от тях ще си спомняме с усмивка.
  Беше незабравимо преживяване и аз ви благодаря най-сърдечно!
  Таня Бойчева

  1. На 17.08 екскурзията към прага беше уникална едно големо благадаря на прекрасните шофьори Филип и Иво

 2. Здравейте! Не мога да не благодаря за прекрасните преживявания и впечатления от екскурзията до Италия от 14.10.2013 г. с екскурзовод Бистра. Винаги съм харесвала тази страна, но сега съм влюбена и то не без помоща на Бистра, която даде максимума за да се потопим в атмосферата на всеки посетен град. За повечето исторически и културни паметници имах предварителна информация и нея я има в изобилие в интернет мрежата, но Бистра и местните екскурзоводи ни дадоха онази детайлна информация, която само истинските професионалисти могат да предложат! Не казвам, че всичко е било перфектно, но то само внасяше разнообразието, което ни напомняше, че сме хора, че не сме идеални и трябва да си помагаме. С Италия освен, че осъществихме една мечта, мисля, че това пътуване ни направи щастливи и по-добри!
  Най-сърдечно благодаря на всички, които допринесоха за това незабравио преживяване! Чувствам се заредена за дълго!

  Милена Костадинова

 3. Здравейте, Руал Травел! Изказваме удовлетвореността си от екскурзията до Бодензее-Баварски кралски замъци с екскурзовод-Боряна Андонова в периода 01.05-07.05.2014г. Благодарим за организацията, за професионалното отношение и чудесните човешки качества на водача на групата.
  сем. Марияна и Красимир Маринови

 4. Здравейте , искам да благодаря на Руал Травел и екскурзоводката Емилия за чудесната екскурзия до красивит езера на Италия в периода 28.06.- 05.07.2014 г.Преживяването е незабравимо.Организацията и професионално и интелигентно поднесената информация ни направиха съпричастни към един по-красив и възвишен свят.Благорение на стриктните и любезни шофьори се прибрахме живи и здрави с мечти и желания за нови пътешествия.
  благодаря още веднъж на всички.
  Донка Соскова

 5. Бих искала да благодаря на Емилия, к щоято наскоро пътувахме в Италия- съкратен вариант и цялото семейство останахме много доволни. Тя има много знания, благодарим и на чудесните шофьори на автобус РВ7424- Наско и Светльо, за професионализма и приятното пътуване. Сем. Попови

  1. August 16, 2014

   Бих искала да благодаря на Емилия, с която наскоро пътувахме в Италия- съкратен вариант и цялото семейство останахме много доволни. Тя има много знания, благодарим и на чудесните шофьори на автобус РВ7424- Наско и Светльо, за професионализма и приятното пътуване. Сем. Попови
   Reply

 6. Здравейте, благодарим Ви за прекрасното и приятно пътешествие до Париж, замъците на Лоара и Италия през август-септември 2014, както и за пресъздаването на историята на държавите от екскурзовода Емилия Трендафилова. Благодарим и на двамата шофьори на автобуса, които професионално изпълниха задълженията си!Продължавайте все така Руал! Илия, Ирен, Вани и Ташкена.

 7. Поздравления и благодарност към Асен за чудесно проведената екскурзия до Венеция-Верона-Пиза-Флоренция 7-12.2.2015. Голяма благодарност и към Неджи и Руслан от Кричим експрес.
  Искрено им желаем здраве и лично щастие!
  Татяна и Румен Димитрови

 8. Здравейте,
  Благодарим Ви за перфектната организация на пътуването ни до Мадрид в периода 8 до 12 април 2015 г.
  Много сме доволни от екскурзоводката ни Ваня Кристобъл която беше много отзивчива,внимателна и мила с нас.
  С изключителен професионализъм и познание ни запозна с историята и забележителностите на този красив град.
  Благодарим ти, Ваня и Руал Травел.
  Сем.:Ваня и Пламен Георгиеви

 9. Искрени благодарности към туристическа агенция РУАЛ за прекрасната екскурзия на 02.09.2015 Виена-Будапеща с водач на групата Борис Стоянов и шофьори Вальо и Владо. Техния голям професионализъм, мило, топло и хуманно отношение към всички нас завладяха сърцата ни и заживяха с нас. С майсторското си слово, с богатия опит, с много знания, умения, факти, дати и години, ние бяхме изумени от младия, начетен екскурзовод Борис Стоянов. Слушахме с голям интерес и желание, и останахме със страхотни впечатления от посетените места.
  Надяваме се да пътуваме заедно отново!
  Бичеви

  1. Здравейте, семейство Бичеви. Благодарим за милите думи 🙂 Ще предадем на колегите. Надяваме се да ви видим отново по маршрутите ни. Приятни празници!

 10. Здравейте ,

  Пиша ви по повод екскурзията за Виена на 23,12,2015 от агенция Руал Травел , която беше наела вашите услуги на превозвач!
  Искам да кажа , че шофьорите на Кричим Експрес и по точно / Неджо и Максим / , бяха невороятни професионалисти!!!!!
  Независимо от повредата, която се създаде те реагираха подобаващо и с желязно спокойствие!!!Опитаха се да решат проблема, но този път господ не беше Българин!!!
  Това се случва на всякъде , по всяко време и никой не е застрахован от инцидент на пътя или където и да е!
  Благодаря на фирмата Ви , че ни предостави точно тези хора, за да се насладим на едно спокойно пътуване, което го дължим на тях!

  Пожелавам на фирмата Ви при назначаване на нови кадри да попаднете на такива професионалисти , за да бъдем взаймно доволни!!!

  Желая на Вас и на добрите хора по света ,
  Весело Посрещане на Новата Година, много успехи и полозотворна работа на целия екип !!!

  От нас: Изабела и Марин
  /Виена-23.12.2015 /

  1. Здравейте,
   Благодарим за милите думи. Ще предадем на колегите. За жалост няма как да се избегнат неочаквани повреди, но е важно да се реагира адекватно и навреме.

   Желаем на вас и близките ви много успеги и сбъднати мечти през 2016 г. 🙂

 11. Здравейте,
  Искам да изкажа искрените си благодарности за добре изкараната екскурзия до остров Сицилия от 03.09.2017 до 10.09.2017 с екскурзовод Борислав Кузов!
  Благодаря ти Боби, за хубавата музика по време на пътуването и изчерпателни те разкази за градовете и забележителностите които посетихме!
  Също така искам да благодаря на шофьорите на Кричим експрес, Руслан и Ису, за перфектното и безпроблемно преминаване на маршрута, страхотни професионалисти!
  Благодаря ви момчета!
  Приятно пътуване

 12. Здравейте,
  Искаме да споделим прекрасните си впечатления от екскурзията до Москва и Санкт Петербург от 01.09 до 08.09.2017г. Очаровани сме от руските екскурзоводи/ Надежда в Москва и Татяна в Петербург/,които непрекъснато бяха с нас и ни запознаха с многото изключителни забележителности на тези красиви градове.
  Благодарим на Руал травел за чудесната екскурзия!

 13. Здравейте,
  Преди няколко дни се върнах от екскурзия на РУАЛ ТРАВЕЛ по маршрут София-Залцбург-Лихтенщайн-Цюрих-Люцерн-Лозана-Монтрьо-Женева-Милано.
  За пръв път пътувам с РУАЛ и съм впечатлена от организацията, изпипаните детайли, точността от момента на записването до момента на пристигането в София, избраните хотели и перфектното съчетаване на отделните дестинации. Като колега-хотелиер добре знам колко усилия са необходими да се обслужи толкова голяма група, за да бъде всичко да безпроблемно и да мине на ниво.
  Удобен автобус, много добри хотели, видно добра координация между екскурзоводите в различните градове – такава, че аз като турист даже не разбрах кога се направи връзката така, че да няма и минута забавяне нито на туристическа обиколка, нито на тръгването на автобуса към поредната дестинация.
  Шофьорите – изключителни момчета, спретнати, усмихнати, точни, уверени в шофирането, адекватни при необходимост. Не сме имали момент, в който да не са реагирали на желание, да не говорим, че постоянно ни “обслужваха” с кафе и безалкохолни.
  И накрая – но не на последно място – “сърцето” на екскурзията – нашият екскурзовод и водач – Роман Апостолов /ако не бъркам фамилията/ – мога да определя само с една дума – перфектен! Това е професионална услуга на най-добро ниво. Компетентен, с премерено чувство за хумор, ненатрапчив, без фамилиарничене, той водеше толкова хора, реагираше на проблеми, решаваше “в крачка” ситуации, без да позволи да възникнат проблеми, за всяка от дестинациите даваше необходимата информация, без да “залива” туриста с дати и факти – точно толкова, че да запомни най-важното – много добър! Освен това – лоялен към фирма РУАЛ – не е имало момент, в който да не напомни кой е основния организатор.
  Останах с прекрасен спомен, благодарение на РУАЛ ТРАВЕЛ. Благодаря!

 14. Здравейте!
  Вчера се върнах от екскурзията Класическа Италия с вашата фирма. Искам да изкажа благодарност на шофьорите и най -вече на екскурзовода Яна Иванова.Много интелигентна и знаеща .В началото на екскурзията имах здравословен проблем и тя прекара 3 часа с мен в болницата във Венеция.А колко обикнах Италия благодарение на нея е друг въпрос.

  1. Радваме се, че сте останала доволна. Ще предадем на Яна. Очакваме Ви отново по маршрутите ни! 🙂

 15. Здравейте,
  Пътувах с фирмата Ви до Будапеща и Виена за Коледа 2018 г.
  Изказвам благодарност на ръководителя ни Асен и на двамата водачи на автобуса – изключителни професионалисти, грижовни и внимателни хора. Винаги се усеща, когато човек си върши работата с любов и желание!
  Същото се отнася и за местните екскурзоводи в Будапеща и Виена – компетентни, внимателни, ентусиазирани! Благодаря!
  На всички от този екип и на цялата фирма пожелавам здрава, успешна, хармонична и пълна с добри дела и прекрасни екскурзии Нова 2019 година!

  С уважение: Милена Петкова

 16. Здравейте за втори път пътувам с Руал- и то до мястото в което съм влюбена- Италия!
  Искрени благодарности за професинализма и сърцето вложено в екскурзията на Борислав Кузов! Беше перфектен винаги и с точните обяснения…човекът -Италия! С музика , разкази и много страст направи пътуването ни перфектно!Шофьорите бяха отдадени на 100%! На един от светлите празници -Великден да си в Рим в “Св Петър” във Ватикана е неземно…А екскурзоводката Маня Кавалджиева….е просто няма такъв отдаден човек! Знания като за енциклопедия- с отлично познаване на Рим до най-малките подробности дори от картините на великите ренесансови художници…Нямам думи! Беше незабравимо! Благодаря ви Борислав и Маня! Живи и здрави и да се видим отново в Италия!

  1. Здравейте. Благодарим от сърце за прекрасния отзив! Радваме се, че пътуването Ви е впечалило по такъв положителен начин. Екипът, разбира се, допринася много за това. Специално ще поздравим споменатите колеги и Ви очакваме отново.

 17. Сърдечни благодарности на “Руал” за организацията, добрия избор на локации за хотелите и разнообразната програма за екскурзията до Париж 3–7.05. 2019 г. Благодарности и на екскурзоводката Пенка!
  Е. Драганова-Сивкова
  Георги Сивков

  1. Благодарим за отзива! Ще предадем на Пенка и Ви очакваме отново 🙂

 18. Здравейте,
  Искаме да споделим прекрасните си впечатления от екскурзията по маршрут София-Залцбург-Лихтенщайн-Цюрих-Люцерн-Лозана-Монтрьо-Женева-Милано от 23.05.2019г.-29.05.2019г.
  Пътуваме за втори път с РУАЛ ТРАВЕЛ и мнението ни е, че фирмата заслужава доверие при избора на туристическа агенция – удобен автобус, много добри хотели, а шофьорите спретнати, усмихнати, точни, уверени в шофирането, адекватни при необходимост.
  Специални благодарности на нашият екскурзовод Роман Апостолов. Компетентен, с добро чувство за хумор, отзивчив към всички нужди на групата, даващ точния обем от информация!
  Благодарим на Руал травел за чудесната екскурзия! Ще се възползваме отново!

 19. Здравейте, Руал Травел. Сърдечни благодарности на екипа на екскурзовод Боряна и шофьорите, осъществили прекрасната екскурзия до Златна Прага, Карлови Вари и близките дворци Хлубока, колоритното градче Чешки Крумльов. МНого знания и професионализъм, човешка отзивчивост и спокойно посрещане на някои несгоди. Благодаря и желая здраве и успех !!!
  Раймонда Черкезова

  1. Много благодрим! Ще предадем на колегите. Желаем Ви още много вдъхновяващи пътувания 🙂

 20. Здравейте!
  Нашето семейство случайно започна да пътува с “Руал травел” през 2007 година и така до сега. Пътували сме и с други фирми и можем да направим сравнение, доволни сме от точността на спазване на програмата, от много добрата организация, добрите хотели, много добрата грижа за туристите по време на екскурзиите и не на последно място от добре подбрания персонал.
  Скоро се върнахме от екскурзията “Барселона – Френска Ривиера – Прованс” от която останахме много доволни. Искаме да изкажем благодарност на фирмата, както и на екипа, който ни водеше – шофьорите от фирма “Алексиев”- CB8184HК и екскурзоводката Валентина Йорданова. Те правеха впечатление още от началото с еднаквите си стилни облекла, които бяха различни всеки ден, със своята компетентност и отзивчивост. Автобусът беше удобен и много чист.
  Още веднъж благодарим на екипа за грижата и търпението към всички екскурзианти!

  1. Здравейте! Благодарим, че отделяте от времето си, за да напишете този прекрасен отзив. Много сме радостни от впечатлението Ви за нашите продукти. Ще поздравим споменатите колеги и Ви очакваме отново 🙂

 21. Здравейте, за съжаление няма да бъда толкова екзалтирана в коментара си, тъй като се чувствам разочарована от екскурзията до Египет в периода 12.10 – 19.10.2019г. Разочарованието ми идва от изключително мръсният хотел, в който бяхме настанени в Хургада (Golden 5) и обучаващият се екскурзовод Каролина, която не е подходяща за тази работа. Внимавайте когато ползвате партньорска услуга, особено на агенция Аполо, независимо, че посредника е Руал Травел.
  И за да не бъда само негативна използвам момента, макар и със закъснение, да благодаря на Боряна, с която бях в Индия и която направи това преживяване незабравимо.

  1. Здравейте. Съжаляваме, че е имало нередности по време на почивката Ви в Египет. Ако искате можем да е обърнем към партньора ни от Ваше име с конкретика. Конкретният партньор е сред най-старите и опитни туроператори в България. Подбираме и не продаваме пакети на който и да е, но все пак не изключваме да е имало проблеми. Благодарим за добрия отзив от Боряна. Ще й предадем! 🙂

   1. Здравейте,
    бързам да дам обратна връзка от екскурзията в Тоскана, която приключи днес.
    Изключително сме доволни-аз и съпруга ми от перфектната организация, специално от отношението, ерудицията и грижите персонално към всеки от нас, насоките и подробната инф. от водача на групата-Мария, благодарение на която цялата екскурзия протече гладко, спокойно и мн. приятно.
    Автобусът – чист и топъл, питиета, кафе-винаги поднесени с внимание, шофьорите-абсолютни професионалисти, грижовни, търпеливи и усмихнати.
    Благодарим от сърце!
    С радост ще препоръчаме агенцията на мои приятели и колеги!
    Весели празници и много доволни клиенти!
    И до скоро!
    Ангелина и Алекси Алексови

 22. Здравейте! Искам да споделя прекрасните си впечатление от екскурзията Френска Ривиера- Прованс- Барселона, която се проведе от 16.09 до 25.09.2022г. Екскурзоводката Валя беше изключително мило, добра и отзивчива жена, винаги готова да помогне и съдейства с каквото може. Шофьорите бяха професионалисти, също готови да окажат съдействие във всеки един момент. Валя екскурзовод, който със знанията и уменията си ни накара да се чувстваме толкова приятно и уютно. Цялата програма беше идеално съчетана цена- качество. Даже надминава очакванията ни. Атмосферата беше не приятелска, а семейна. Професионално и качествено обслужване. Просто мога да кажа едно голямо Благодаря на фирма Руал, Валя и шофьорите. БЛАГОДАРЯ ВИ за изключителното преживяване , което изпитах благодарение на вас. Бъдете здрави и продължавайте да ни радвате.

 23. Бях на екскурзия “Класическа Италия” от 02.10.22г. до 09.10.22г. Изключително съм доволен от организацията на фирмата. Транспорт, хотели, трансфери и логистика, екскурзоводи, всичко беше на ниво!
  И за толкова кратко време успяхме да посетим толкова много култови градове и музеи.
  Благодаря Ви!

 24. Здравейте!
  Искам да споделя невероятното изживяване , което Руал ми предоставиха чрез екскурзията Будапеща-Виена на 24.05.-28.05.2023 ,с водач прекрасната и изключително невероятна и усмихната Валентина Йорданова и екипът й ,шофьорите Сиян и Цветомир/Цеци/, които бяха изключително мили и много усмихнати през цялото време. Просто да си с тях на път е абсолютно спокойствие и истинското наслаждаване на екскурзията.
  Ще започна с :
  *получаването на имейли и смс-и с абсолютна подробна информация заедно с телефонни номера за хората които ще ни посрещнат на автогарата в София, кой ще ни настани и кой ще ни качи багажа ,няколко дена преди самата екскурзия .
  Това доставя огромно спокойствие, защото имаш чувството ,че вече имаш познат човек който те очаква, макар и никога да не сме се виждали.
  *организацията за трасфера до София където се събрахме всички, абсолютно точно пристигане до столицата , както и предварително позвъняване ,за да предупредят до колко време да очакваме да пристигнат на даденото място.
  * настаняването в автобуса, изключително спокойно качване и настаняване , много чисто и удобно.
  *потеглянето започна с поздрав от водачът ни Валентина по случай празникът на братята Св.Св Кирил и Методи ,което доведе до още повече вълнение, като самата тя ни говореше интересни факти за всяка от държавите през които преминахме и постоянно повтаряхме програмата , която ни очакваше да изпълним , за да може всички да са разбрали/все пак знаем, че винаги има такива които не са:) /
  *почивките бяха абсолютно достатъчни и спокойни
  *пристигането и настаняването в хотелите бяха абсолютно навреме
  *самите хотели бяха идеални от към страна на цена-качество
  *разхождането из градовете с екскурзоводите беше много интересно , а самото предвижване из града изключително удобно и бързо, шофьорите ни оставяха пред всеки вход и ни взимаха обратно от там, като че ли това направи най- много впечетления на хората , защото една голяма част от тях бяха възрастни и бавно подвижни. А да не говорим , че в такива големи градове трафикът е ужасен и въпреки това шофьорите бяха страшно любезни , спокойни и приветливи, това се отразява изключително много на нас, пътниците.
  *относно програмите- бяха перфектно направени, имаше време за всичко както и свободно време за разходки.
  *отпътуването също беше много точно организирано и спокойно
  Абсолютно съм очарована от целия пакет ,които заплатих просто останах повече от изненадана колко точно и качествено е организирано.

  За първи път пътувам с вашата фирма Руал Травел , но със сигурност няма да е последната!

  Страхотни екипи и най-вече отношение , защото една част от нас станахме свидетели на други групи от различни фирми , които със сигурност мога да кажа ,че не биха написали нещо подобно за техните водачи.

  Просто всичко беше на ниво , благодаря отново на Валентина и шофьорите, както и на целия екип на Руал , които също са допринесли за страхотното изживяване.
  Поздрави!
  Анастасия Николова

 25. Искам да благодаря за прекрасната екскурзия с Руал
  до Южна Италия- Амалфийската ривиера състояла
  от 20.05 до 27.05.2023 както за организацията така и на екскурзовода Здравко и двамата
  шофьори единия от които е Филип . Беше невероятно преживяване .

 26. Благодаря за прекрасната екскурзия “Парижка магия” от 10.08.23г. до 14.08.23г. с екскурзовод Валентина Йорданова. Изключително ерудиран и отзивчив човек, който направи престоя ни в Париж спокоен, незабравим и вълнуващ. Удобно местоположение на хотела, близка връзка с метрото, перфектна организация по отношение на програмата. Историята на забележителностите се свързваше и с нашата история, което беше интересно за нас.
  Благодарим!
  С нетърпение очакваме следващото си пътешествие!

 27. Здравейте,
  Повече от 10 години пътешестваме със съдействието на РУАЛ ТРАВЕЛ. Благодарим от сърце за приятните и незабравими емоции, които оставяте в сърцата ни! Последната ни дестинация беше шестдевна екскурзия до Рим от 21.09.23г. до 26.09.2023г. Както винаги всичко беше организирано и изпипано до последния детайл. Специални благодарности на Беатрис Владимирова, чудесно попълнение на екипа Ви! Прекрасно момиче, усмихнато, лъчезарно и отзивчиво! Толкова добър екскурзовод до сега не сме имали! Пожелаваме Ви здраве, много нови идеи и реализирани проекти!
  С уважение и респект: Видка Козлоджова, Николай Козлоджов, Александър Алексиев и цялата ни голяма компания от около 10 души

 28. Благодаря за незабравимата екскурзия ПРАГА – БРАТИСЛАВА – БУДАПЕЩА – ВИЕНА от 02.12.23г. до 08.12.23г. с екскурзовод Асен Тенев. Перфектна организация до най- малкия детайл. Специални благодарности и на най-внимателните шофьори на автобуса РВ1867ТН. Пожелавам много бъдещи успехи на целия екип!

 29. За първи път пътуваме с Руал Травел. Много сме доволни от организацията на екскурзията до Пулия от 15.05. до 19.05.2024г. Впечатлени сме и от нашата водачка/екскурзоводка Беатрис Владимирова-мило, отзивчиво,търпеливо, много начетено момиче. Поздравления за нея! Успехи на екипа на фирмата!
  сем. Димчеви

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.