fbpx Skip to main content
Агра – крепостта на великите могали

Агра – крепостта на великите могали

Град Агра е разположен в южната част на Индия по бреговете на река Ямуна, в днешния щат Утар Прадеш и с население от над 1,6 млн. души.

Агра - крепостта на великите могали - 1
Агра

Златният век на Агра

Началото на златния век на Агра започва с утвърждаването и управлението на могалската династия и царуването на императорите Акбар, Джахангир, Шах Джахан и Аурангзеб. Градът е важен политически център, в който се извършва мащабна строителна дейност.

Агра - крепостта на великите могали - 2
Агра

Кой построява Червения форт и Фатехпур Сикри?

Внукът на император Бабур, Акбар построява отбранителните стени на „Червения форт“, превръщайки го в център на изкуствата, търговията и религията. Той построява и града Фатехпур Сикри в покрайнините на Агра.

Агра - крепостта на великите могали - 3
Червеният Форт

Агра Форт – Червения форт

Близо до градините на Тадж Махал се намира комплексът Агра Форт, наричан „Червения форт“ на град Агра. Мощната крепост е изградена от червен пясъчник, а стените й с дължина 2 500 м, ограждат императорския град на владетелите моголи. Комплексът се състои от много приказни дворци, зали за аудиенция, две много красиви джамии.

Агра - крепостта на великите могали - 4
Агра Форт

В Агра Форт, създателят на Тадж Махал – Шах Джахан прекарва последните дни от живота си, затворен в него със сина си. През 1983 г. е включен в Списъка на ЮНЕСКО.

Агра - крепостта на великите могали - 5
Агра Форт

Градината Мехтаб Бак – „Лунната градина“

Градината Мехтаб Бак се намира по брега на река Ямуна, точно срещу Тадж Махал. Идеята за създаването на градини покрай бреговете на река Ямуна е донесена от могалите от Централна Азия.

Агра - крепостта на великите могали - 6
Река Ямуна

Името идва от факта, че тя предоставя удивителна гледка към Тадж Махал през лунните нощи. В миналото тази градина била оазис, в който имало множество цветя, фонтани, сенчести павилиони и езерца.

Агра - крепостта на великите могали - 7
Лунната градина

Мавзолеят Тадж Махал

Тадж Махал в Агра е безспорно един от най-разпознаваемите и вълнуващи забележителности в света. Дворецът е с изглед към река Ямуна и е построен от Шах Джахан, за да съхрани тялото на любимата му съпруга Мумтаз Махал, която почива при раждането на 14-тото си дете през 1631 г.

Агра - крепостта на великите могали - 8
Тадж Махал

Тадж Махал е най-добрият пример за могалския архитектурен стил, в който се съчетават елементи от персийски, турски и индийски архитектурни стилове.

Агра - крепостта на великите могали - 9
Тадж Махал

Агра е съхранила в себе си духа на императорското величие на могалите, богатата история и изящните архитектурни шедьоври и мозайки, които оставят у всеки дълбока следа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.