fbpx Skip to main content
Азорският архипелаг – врата между два свята

Азорският архипелаг – врата между два свята

Разположени насред Атлантическия океан, Азорските острови се състоят от девет вулканични острова с планински релеф и много рифове. Поради географското си местоположение – на 1500 км от Лисабон, Португалия и на около 3900 км от източния бряг на Северна Америка – те неслучайно са наречени от местното население „врата между два свята“.

Ястребовите острови са кръстени на грабливите птици, които по онова време кръжали около островите и ориентирали мореплавателите за сушата, а днес – украсяват герба.

Природата на островите е невероятна. На фона на обагрения във всички нюанси на синьото океан, се издигат островърхи яркозелени планини, по склоновете на които  пасат стотици крави.

В дълбоките кратери на заспали вулкани има кристално чисти езера. Навсякъде текат бистри реки и изобилства от минерални извори и множество пъстроцветни цветя.

Основен поминък е животновъдството и говедовъдството. Разнообразието от кашкавали, сирена, млечни произведения, колбаси и всякакви видове меса е огромно.

Благодарение на Гълфстрийм, тук е топло през зимата и прохладно през лятото.

Климатът благоприятства развитието на лозарството и винопроизводството. Отглеждат се банани, портокали и смокини, има и огромни плантации с ананаси.

Занаятите също са силно развити – керамични изделия, бродерии и дантели, изобилие от оригинални сувенири, ръчно тъкани завивки и шалове и характерните женски наметала с качулки.

Главни градове са Понте Далгада на най-големия остров Сан Мигел и Ангра ду Ероижму (Angra do Heroismo) – главен град и столица на остров Терсейра (Terciera).

Остров Терсейра в превод означава третият остров, тъй като е открит след островите Санта Мария и Сан Мигел.

Остров Терсейра

Той е най-развитият от всички девет острова по отношение на удобствата и комуникациите, а местното население се занимава освен с земеделие и с туризъм.

Елипсовидният остров е изпълнен с малки приказни плажове, прекрасна зеленина и вулканични образувания с най-причудливи форми.

Вулканичната дейност е оставила удивителни отпечатъци върху Терсейра. Именно заради тях най-голямата забележителност е пещерата Algar do Carvao. Тя представлява тръба от лава, която достига дължина от 100 метра. В пещерата има и подземно езеро. В близост е разположен и серен гейзер.

Пещера Algar do Carvao

Терсейра е родното място на уникалното вино „Верделхо“. От това вино са пили императори и царе, а днес всеки може да се наслади на невероятния му вкус и аромат.

Вино "Верделхо"
Вино “Верделхо”

В столицата Ангра ду Ероижму (Пристанище на героизма) може да се видят исторически музеи и красиви сгради. В средата на миналия век градът е сринат до основи, но бързо се възстановява. Най-интересното е, че крепостта, която е на 400 години, почти не е пострадала от бедствието.

Ангра ду Ероижму
Ангра ду Ероижму

Планиран и построен почти изцяло през ХVІ век, градът е обявен за архитектурен резерват под закрила на ЮНЕСКО.

Край бреговете на Терсейра могат да се видят китове, тъй като от тук минава част от миграционния поток.

А при късмет може да изскочат делфини и кашалоти.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.