fbpx Skip to main content
Стъклена стена около Айфеловата кула

Стъклена стена около Айфеловата кула

Стена от бронирано стъкло с височина 2.50 м може да бъде издигната тази есен около Айфеловата кула с цел мерките за сигурност да не са неестетични. “Красотата ще спаси света” беше казал Достоевски и парижани най-добре знаят това.

Кметството от Париж съобщи, че със стената ще се заменят грозните метални бариери, поставени около кулата още по време на Европейското първенство по футбол миналата година.

По думите на Бернар Годийер, президент на фирмата, която експлоатира символът на Париж, стената ще заобикаля част от зелените площи около Айфеловата кула, ще бъде естетична и няма да пречи на достъпа на желаещите да се приближат до Старата дама.

Проектът е на стойност 300 млн. евро, обявен от кметството на Париж миналия месец с цел засилване мерките за сигурност, модернизиране на начина на обслужване на посетителите и подобряване условията на посещаване на световноизвестната кула. Кметството е твърдо решено да съхрани ценното наследство. Самата стена ще струва 20 млн. евро допълва вестник „Паризиен“.

лена стена около Айфеловата кула 8

Не всички обаче са въодушевени от идеята. Общински съветници изразяват притесненията си, че чрез новия план Айфеловата кула би се превърнала в крепост, въпреки че всеки ще има безплатен достъп до подножието на монумента. Дали ще се осъществи проектът и дали, ако се осъществи, ще разсее опасенията на противниците си… Ще поживеем, ще видим.

Всяка година символът на Париж са посещава от над 6 милиона туристи. И нека не забравяме, че самото построяване на кулата е срещнало нечуван отпор от страна на жителите на града и на много интелектуалци, а днес тя е най-посещаваният паметник на Париж и никой не може да си представи града без нейния елегантен силует.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.