fbpx Skip to main content
Антонио Гауди – светецът на Барселона

Антонио Гауди – светецът на Барселона

Барселона е вторият по големина град в Испания и столица на автономната област Каталуния. Много от сградите в града датират от Средновековието, а някои – още от римската епоха.

Архитектурата на каталунския модернизъм (познат в останалата част на Европа като ар нуво) остава траен отпечатък върху Барселона.

Особено впечатляваща е работата на архитекта Антонио Гауди. Той е смятан за един от най-големите новатори на своето време. Стилът му е смесица от неоготика и ар нуво и името му е неразривно свързано с Каталуния.

SagradaFamilia_by_night
Църквата Саграда Фамилия

Най-забележителна е незавършената църква Саграда Фамилия (Светото Семейство).

Строежът започва през 1882 г. с дарения от заможни приятели и граждани. Гауди посвещава на строежа на катедралата 35 години от живота си и дори се пренася да живее в малка къща до храма, за да наблюдава лично строителството.

Според оригиналната идея на Гауди, катедралата трябвало да притежава осемнадесет кули: дванадесет от тях, олицетворяващи апостолите, четири – евангелистите и последните две – Дева Мария и Исус Христос.

SF interior
Саграда Фамилия отвътре

За съжаление преди смъртта му е е построена само една от кулите. В следващите години учениците му довършват други три кули, а в последните десет години са изградени още четири. Един любопитен детайл е полускритият, почти незабележим железен кръст, разположен ниско долу на северната стена, символизилащ смъртта на Спасителя на Кръста, която дава живот на вярващите. Това се потвърждава и от самия архитект, който на въпроса кога смята да завърши Катедралата, отговаря следното: „Господ не бърза заникъде, а Той е моят клиент”.

SF interior2

 

Друг шедьовър на Антонио Гауди е Каса Батльо.

Магическата къща е построена през 1877 год. Конструкциите пред прозорците  напомнят кости, прозорците наподобяват отворена уста. Силно впечатление прави назъбеният покрив, който със сините си люспести керамични плочки, прилича на тялото на победения дракон.

Casa Batlo2
Каса Батльо

На върха му има причудлив кръст, който символизира Св. Георги – покровител на Барселона. Интериорът също изумява с поставената в спирала огромна жълта лампа, която подсилва и без това сюрреалистичната атмосфера.

Casa Batlo

 

Каса Мила е вероятно второто най-известно произведение на Гауди, след Саграда Фамилия. Построена е между 1906 г. и 1912 г. за богатия индустриалец Пере Мила. Каса Мила е позната с името „Ла Педрера”, което означава каменоломна. И действително изградената от вълнообразен камък сграда, поразително наподобява на планина. Няма нито една права линия или цвят. Гауди ненавижда правите линии. И нещо любопитно – според гениалния архитект образец за съвършенство е кокошето яйце. Железните балкони приличат на пещери и всеки е различен като структура. Стълбите към покрива представляват многоцветна скулптура. Самият покрив е осеян със сюрреалистични комини, оприличавани от местните на „танцуващи зли вещици”.

casa_mila
Каса Мила

След дългогодишна реставрация днес Каса Мила се радва на огромен брой посетители.

Шедьоврите на Антонио Гауди са многобройни и са пръснати из цяла Барселона. Те променят напълно облика на този незабравим град.

Открийте своето нетрадиционно пътешествие, следвайки Гауди. Тогава може би ще разберете какво се крие в думите на директора на архитектурната школа при връчване на поредната награда: „Не знам дали награждавам гений или безумец!”

casa_mila_inner_court
Вътрешният двор на Каса Мила
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.