fbpx Skip to main content
Белградският мост над Дунава

Белградският мост над Дунава

Панчевачки мост е единственият мост над р. Дунав в Белград, столицата на Сърбия. Кръстен е на северния сръбски град Панчево, който е свързан с Белград по пътя след моста. Общата дължина на стоманения мост е 1526,4 м, от които 1134,7 м над коритото на реката. Височината на основните опорни стълбове е 18 метра.

pancevacki_most

Изграждането на първия, оригиналния мост започва през 1933 г. Открит е на 27 октомври 1935 г. от Павле Караджорджевич – принц-регент на Югославия и носи името на все още малолетния крал на Югославия – Крал Петър ІІ.

Откриването на моста
Откриването на моста

През Втората световна война в напразните си опити да забави напредъка на германската армия, югославското командване решава да взриви всички три съществуващи моста – два над р. Сава и един над р. Дунав.

През периода на окупацията – 1941-1944 г., взривеният мост е ремонтиран от германците. През пролетта на същата година обаче, започват англо-американските бомбардировки на Белград. Мостът е ударен, а когато германците започват да се оттеглят, го разрушават след себе си.

В реконструкцията на моста, която започва през 1945 г. върху останките на  полуразрушените опорни стълбове, вземат участие над 50 руски инженери.

През 1946 г. през новия мост преминава първият влак.

railroad

Новият мост е построен от две немски фирми, чиято работа е част от репарациите, които Германия трябва да изплати на Сърбия за нанесените щети по време на Втората световна война.

dovarshitelni-raboti

Първоначалното предназначение на моста е било по него да минава само една жп линия, но по-късно той е открит и за автомобилно движение с две платна в двете посоки, има и един коловоз.

serbia_belgrade_pancevacki_most_truss_construction_25-04-2011

Панчевачки мост е единственият мост над р. Дунав в Сърбия, който не е разрушаван от авиацията на НАТО по време на бомбардировките над Сърбия през 1999 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.