fbpx Skip to main content
Белгрейв Скуеър – най-елегантният лондонски площад

Белгрейв Скуеър – най-елегантният лондонски площад

В миналите векове изкуството да сключиш брак с точния човек често е определяло просперитета на аристократичните династии. В случая с фамилията Гросвенър, главата на семейството с титла херцог на Уестминстър, прави добър избор с богата наследница и това е в сила и до ден днешен. Неразработената земя, която през XVII век е присъединена към имотите на Гросвенър, в наши дни е една от най-шикозните части на Лондон: Мейфеър, Белгравия и Пимлико. Семейството притежава тази първокласна земя, която превръща родения през 1951 г. шести херцог на Уестминстър, в най-богатия аристократ в Обединеното кралство.

belgrave-square-normal

Централно място в имота заема площад „Белгрейв скуер“. В североизточния край на площада се намира мемориалният паметник на Робърт Гросвенър. Благодарение на него до 1840 г. върху блатистия терен, свърталище на улични бандити, са построени редица сгради в неокласически стил, с бели гипсови фасади и входове с колони. Архитектът на херцога, Джордж Басеви, проектира около 12 импозантни сгради от двете страни на площада. В ъглите са изградени великолепни къщи-близнаци с градина между тях. Някога квартал на аристокрацията и богатите, днес площад „Белгрейв“ приютявя Посолствата на Германия, Португалия, Сърбия, Бахрейн, Норвегия и Сирия. Самият херцог на Уестминстър има къща наблизо, на площад „Итън“. Съседите му в Лондон са Роман Абрамович и Андрю Лойд Вебер.

7335649482_8105bfba6f
Паметника на Робърт Гросвенър

Заобиколени с ограда и жив плет, които предпазват от любопитните погледи на минувачите, градините на Белгрейв са частна собственост. Веднъж годишно обаче, по време на Открития уикенд на градините през юни, всеки има възможност да се разходи из тези прекрасни градини, нещо, което през останалите 364 дни от годината е привилегия само на живеещите в сградите около тях.

15

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.