fbpx Skip to main content
Бодензее – Швабското море

Бодензее – Швабското море

Поради широките си хоризонти и мекия климат, позволяващ на някои места, като например острова Майнау, да се отглеждат тропически растителни видове, езерото Бодензе се счита от германците за техния ”Лазурен бряг”.

IBT_Bodensee_mit_Alpenpanorama_Mende_9513

Със своята площ от 536 кв. км, то отстъпва съвсем малко на Женевското езеро и е третото по големина сладководно езеро в Европа след Балатон и Женевско езеро. Езерото е разположено на 395 м надморска височина. Намира се на р. Рейн и е било формирано от Рейнския ледник през ледниковата епоха, преди около 5000 години.

Езерото има дължина около 67 км, а в най-широката си част достига широчина от почти 13 км. То се дели на четири части: Оберзее (основната част – 476 кв.км); Юберлингерзее (на север-61 кв.км); Унгерзее (на запад – 63 кв.км) и Зелерзее и Гнадензее (на северозапад). Южните му брегове опират в Швейцарските и Австрийските Алпи. Течението на Рейн върви на юг, през Оберзее, гр.Констанц и Унгерзее и излиза близо до Стейн-ам-Рейн. Бодензее осигурява питейна вода за много градове в Южна Германия (около 4,5 млн. човека разчитат на нея). В езерото се лови между 1000 и 1200 тона риба годишно.

Lindau_Insel_Luftbild3
Остров Линдау

Езерото се намира на границите на: Германия в северната си част; Австрия в източната си част и Швейцария в южната си част. Интересно е, че не съществува официално споразумение между трите страни къде точно е границата между тях вътре в езерото. Въпросите с транспорта по езерото и риболова се уреждат с отделни договори. Естествено, появяват се спорове в чии води точно плава някой съд или за правата за риболов в Залива на Бегену. Тези спорове се решават от местните съдилища.

По езерото живеят, работят и почиват около 2,2 млн души. Въпреки сериозната и разнообразна човешка дейност, Бодензе е съхранило своето биологично богатство. Около  200 000 водни птици живеят и зимуват в областта, в това число 80 000 патици, 50 000 червеноглави потапници, 7 000 гмурци.

161277_meersburg
Градчето Меерсбург

Във  водите на езерото се въдят 26 различни вида риба. Поради замърсяването, изкуственото зарибяване и развъждане на някои нетипични екзотични видове риба, днес в езерото рибата е доста по-различна, отколкото преди векове. Бреговете на езерото са заселени от човека преди около 8 000 години. Ранните обитатели живеели в нещо като наколни жилища. Езерото било споменато за първи път от римския географ Помпониус Мела в 43 година преди новата ера. Той отбелязал, че Рейн тече през 2 езера и им дава имената LAGUS VENETUS (днес Оберзее) и LACUR ACRONIUS (днес Угерзее). Плиний използва името LACUS BRIGANTINUS (по името на римския град Бригантиум), днешен Брегену. Езерото също е известно и като Швабското море. През XVII и XVIII век областта става известна с овощните си градини и лозя. Много хора също преживявали от риболова,  някои продължават и до днес.

Bodensee 4

През средата на 70-те години на миналия век става ясно,  че езерото е сериозно застрашено от замърсяване – основно от отходни води и други източници. Тези проблеми биват овладени с помощта на 2 милиарда долара инвестиции в канализациите и в модернизирането на пречиствателните съоръжения на фабриките. Другата опасност за езерото, която остава, е пренаселването на неговите брегове (има около 1 обитаема постройка на кв.км) и прекомерното използване на изкуствени торове при отглеждане на селскостопанска продукция.

Segelboote-auf-dem-Bodensee_front_large

Това, разбира се, замърсява допълнително водите на езерото. Необходимостта от предпазване на Бодензе е призната неколкократно през последните десетилетия от правителствата на Австрия, Швейцария и Германия. През 1982 година е подписано споразумение между тези страни за опазване бреговете на езерото. През 1989 година Европейската общност признава заплахите, на които е подложено езерото и го включва в списъка на 60-те най-важни застрашени екосистеми в Европа.

herbst_mainau_mende_6519
Остров Майнау

1 мнение за “Бодензее – Швабското море

  1. МНОГО Е КРАСИВО, ЖИВО ЕЗЕРО
    ЛЕБЕДИ, ПАТЕТА ,РИБИ, КОРАБЧЕТА МЕЖДУ ТРИТЕ ДЪРЖАВИ, СТРАХОТНИ ЗАВЕДЕНИЯ, ЧИСТА ВОДА
    НЯМА ПРЕСТЪПНИЦИ, КУЛТУРА
    ПЕЙЗАЖИ…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.