fbpx Skip to main content
Божоле – повод за купон

Божоле – повод за купон

Всяка година французите празнуват на третия четвъртък на ноември. Точно в полунощ се отваря младото вино божоле.

Божоле – повод за купон 1
Прекрасното божоле

Дегустирането и качествата на френското божоле

Вкусовите качества на младото божоле са различни всяка година и се коментират с невероятен ентусиазъм. Чашите се пълнят и също толкова бързо се пресушават. На темповете всеки би завидял.

Божоле – повод за купон 2
Чашите с божоле са почти пресушени

Видовете божоле

Има много видове божоле – „Вилаж“, „Фльори“, „Сент-амур“, „Фльори“. В супермаркетите божоле се продава не като другите вина на рафта, а в големи опаковки.

Божоле – повод за купон 3

Младото Божоле поскъпва

Тази година цената на виното е по-висока, почти 10-20 %. Поради рекордно високите температури през лятото тази година реколтата е по-малка, но пък качеството е по-високо.

Божоле – повод за купон 4

Къде се намира регионът Божоле?

Регионът Божоле се намира на север от втория по големина град Лион, край градовете Белвил и Вилфранж-сюр –Сон, на река Сона. Тук има няколко видове почви, откъдето идват и различните наименования на божоле. Регионът е дълъг около 55 км от север на юг, а ширината варира от 11 до 14 км.

Божоле – повод за купон 5
Лозята на Божоле

Създаването на уникалния сорт божоле

Сортът грозде е уникален и се нарича гаме (Gamay noir a jus blanc), черно грозде с бял сок, а гроздоберът се извършва  задължително на ръка подобно на Шампан, където събирането на ръка е задължително. Сортът гаме е въведен от Филип льо Арди през 1395 година.

Божоле – повод за купон 6
Уникалният сорт гаме

Трайността на сорта божоле

Божолето е младо вино с голяма трайност. Тайната се крие в уникален винопроизводствен процес – въглекисела мацерация. Благодарение на това виното запазва свежестта и плодовия аромат, тъй като не се извлича горчивият танин от ципата на гроздето.

Божоле – повод за купон 7

Жорж Дюбьоф – Царят на френското божоле

Царят е най-големият производител на божоле или така известно като „Божоле нуво“, който популяризира младото вино по света. Търговската марка на новото божоле се появява през 1951 г. Дебютът в Париж е през 1968 г. и оттогава покорява целия свят.

Божоле – повод за купон 8

Французите считат Божоле за весело и дръзко вино. Пътувайте с нас до Франция и го опитайте, няма да съжалявате. Наздраве!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.