fbpx Skip to main content
Бонбонена феерия във Виена

Бонбонена феерия във Виена

Магазинът за бонбони на улица „Нойбаугасе“, открит през 1936 г., е безспорно в списъка на най-хубавите и най-старите бонбонени магазини в града.

image_gallery.jpg

Магазините за бонбони, както и старите кафенета във Виена, са истински градски институции, съхраняващи духа и атмосферата на стара Виена. При тях стремежът е не модернизиране, а напротив – запазване на оригиналния вид. В малкото останали бонбонени магазини в града, можете да усетите комфорт  и удоволствие, както и да видите деца, които с истинска възхита гледат продавачките, които с невероятна точност отмерват грамажа на бонобните в торбички от бяла хартия. И да си спомните, че тук човек може още от малък да изпита истинско нетърпение в опита да получи по-бързо и повече от това, което доставя такова удоволствие.

image_gallery (1).jpg

А какво е това, което превръща магазините за бонбони в обетована земя? Най-вероятно забраната. При предишните поколения бонбоните са били трудно достижим специалитет за повечето хора, тъй като са били скъпи и не са от първа необходимост. Повечето хора са можели да си позволят ежедневно само най-необходимото.  Така че те са си позволявали да купуват на децата бонбони по малко и рядко – най-често на празници. Затова магазините за бонбони на повечето възрастни им напомнят за празник, за уют, за Коледа или Великден. Фактът, че днес в магазините за бонбони се срещат повече възрастни, отколкото деца, се определя от носталгичния асортимент: шоколадови хапки с ром, карамелки с ликьор, бадеми в шоколадова глазура, флорентински бисквити, както и шоколад с историческата марка Дойчмайстер, които носят на виенчани от едно определено поколение много спомени.

6.jpg

Но нека не забравяме, че и пред днешните деца тегне забраната да се ядат бонбони, макар и по други причини – забрана, която и за тези по-млади поколения митологизира сладките удоволствия. Тази забрана е продиктувана от желанието на родителите за здравословно хранене, а вече всеки знае, че сладкото не е  сред най-здравословните храни, а отгоре на всичко предизвиква кариеси! Така че и днес хората гледат да не купуват бонбони ежедневно и „му отпускат края“ само по празници. Така че и за днешното поколение бонбоните ще останат символ на празник, на специален случай.

И днес празниците носят със себе си специални продукти със съответната декорация. По време на целия зимен период, бутиците за бонбони изглеждат като блестяща съкровищница. А какво да кажем за Великденските празници с техните шоколадови зайци и кокошки и захаросани пиленца и яйца! И всеки празник това преобразява тези мечтани витрини – витрините на магазините за бонбони, пред които се спират и млади и стари…

christmaschocolates

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.