fbpx Skip to main content
Венециански маски

Венециански маски

Наближава времето на Карнавала във Венеция, затова и решихме темата днес да бъде за венецианските маски. С нашите „модни” съвети ще ви помогнем да направите своя избор и да  се превъплътите успешно в едни от най-популярните герои на карнавала.

Много от маските, които изпълват площада Сан Марко по време на карнавала, са варианти на маските от италианската комедия дел Арте – уличен театрален жанр, в който актъорите не следват определен сценарий, а импровизират в играта с публиката. Всеки от героите на този театър  се отличава с определен характер, стил на поведение, маниер на обличане и естествено със своята маска. Ето и едни от най-популярните образи с най-характерни костюми.

Арлекин  е слуга, който обича да похапва и често се влюбва. Той носи  костюм на ромбове. Маската на Арлекино е с малки цепки за очите и е изработена от черна кожа. Костюмът му е от дрипи, съшит от много кръпки в ромбовидна форма от много цветове, предимно синьо, червено, зелено и жълто. Носи мека шапка, на върха на която стои животинска опашка или перо. На сцената излиза с шутовска пръчка. Обут е в леки и удобни обувки, които му позволяват да прави акробатични номера.

image001

Пиеро е наивен слуга, който има детска фигура и носи широка бяла одежда. Пиеро е тъжен клоун, който мечтае за любовта на Коломбина, която често  го изоставя заради Арлекин. Облечен е изцяло в бяло, с широка блуза с големи копчета и широк бял панталон. Не носи маска, но лицето му е боядисано в бяло.

image003

Панталоне е стар и зъл търговец. Костюмът му се състои от тесни червени панталони и жилетка в същия цвят. Носи и червена шапка, дълъг черен плащ и жълти домашни пантофи. Има бели мустаци и брада и дълъг орлов нос. Маската му е червена,  както костюма,  и покрива половината от лицето му.Той е похотлив, безнравствен, хилав, непрекъснато киха, кашля, куца и се оплаква. Говори с дрезгав старчески глас.

image005

Капитанът е офицер-самохвалко, който има гротесктен вид и понякога е толкова страшен, че сам се плаши от сянката си. Наричат го скарамуш (палячо)  и фракас (шумен). Той има големи мустаци и е облечен в черни дрехи.  Неговият костюм е карикатурна военна униформа, Капитан е един от малкото персонажи, които не носят маска по време на представление.

image007

Коломбина – весела слугиня, жена на Пиеро и любовница на Арлекин. Тя  винаги е облечена в цветни и закачливи дрехи. Има лековато поведение и винаги е замесена в някакви интриги.

image009

Освен с маските, които са свързани с  с театъра, може да се превъплътите в Котарака, Баута, Морета, Волта, Венецианската дама и или Доктор Чума.

 

Котаракът – Тези маски са  много популярни, тъй като още през Средневековието в процъфтяващия град-държава имало много зърно, много вода и… много мишки. Затова е разбираемо защо за добър котарак мишелов давали толкова злато, колкото било теглото му.

 image011

Баута се е превърнала в главната и най-любима маска, станала символ на Венеция.
Представлява бяла маска, която деформира гласа и се носи с триъгълна шапка и черна пелерина, която тръгва от маската. Тази маска позволява изцяло да бъдат скрити ценни бижута, в период, в който те са били забранявани, както и да бъде скрита самоличността на някои по-известни хора.

image013

Морета е може би най-загадъчната и романтична маска, първоначално се носела само от жени. Тя била с овална форма и се изтработвала от кадифе, гарнирана е с воал, воалетка и черна шапка с широка периферия. През XVIII век и мъже и жени започнали да носят маски Moretta, за да скрият лицата си, когато посещават хазартни домове. Сред народа я наричали „радост за мъжете”, тъй като на мястото на устата нямало отвор, но имало малка вилка, която трябвало да се стиска със зъби, за да се задържи маската пред лицето. По думите на Казанова такива маски правели жените загадъчни и главното мълчаливи. В наши дни маската морета се прави само по поръчка и не може да се намери в магазините. 

image015

Волта представлява проста бяла маска, която придава загадъчен и малко призрачен вид. Тя е овална по форма и покрива цялото лице с отвори за очите, но не и за устата. Тази маска често е носена от обикновени граждани в миналото и поради това се нарича още “градска”. Волта копирала класическата форма на човешкото лице. Рядко била украсявана и оцветявана.

image017

Венецианска дама е най-красивата, елегантна и изискана маска, олицетворяваща венецианската красавица от висшето общество от епохата на Тициан. Със сложна прическа на огнено рижавите коси, или ярки пера, богато украсена, тя и досега е любима маска на изсканите дами и младите красавици. 

image019

Полумаската прикрива само горната част на лицето. Често към нея се закрепват дантела или ресни. Прави се от кадифе, тафта, закрепва се на главата или се носи на дръжка като лорнет. Французите твърдят, че за първи път тя се появява във Франция през XVI век за предпазване от праха и лошото време при пътуване, но също за любовни приключения и удобни целувки.

image021

Доктор Чума: В стари времена едно от най-страшните бедствия за Венеция била чумата, която навестявала града няколко пъти и често  унищожила по две трети от населението. Маската била носена от лекарите само по време на епидемия.  От XIV век задължение на тези лекари било да обхождат домовете на болните от чума, за да облекчават мъките на умиращите и да правят списъци на умрелите.  Маските-клюнове били така направени, че да защитят лекаря от зарази. Често клюнът на кожената маска със стъкла за очите, бил запълван със силно ароматни билки, които предпазвали от заразяване с чума. Върху дрехите си лекарят носел тъмна дълга пелерина, поради което много приличал на зловеща птица, а в ръката си държал специална пръчка, за да не се докосва с ръце до болните от чума. Макар този печален образ на безизходицата  никак да не се вързвал с карнавалното веселие, времето го превърнало в пълната му противоположност.  Добрият „Доктор-чума” поради своята изразителност станала една от най-забавните и любими карнавални маски.

image023 

Днес на венецианския площад може да видите всякакви причудливи същества. Ето и някои идеи 🙂

image025

image027

И все пак, дайте воля на въображението си и се забавлявайте по време на едно от най-очакваните празненства в Европа!

0 мнения за “Венециански маски

 1. Здравейте,
  Невероятно изживяване е карнавала във Венеция, особено ако го посетите с Руал Травел. За щастие с нас бе невероятния гид Асен който осигури фантастичен изгелед на площад Сан Марко от катедралата при полета на ангела и още много в този дух. Личи си, че Руал са изпечени в бизнеса защото какво бе учудването ни когато сутринта на кея за отплаване към Венеция сред стотиците чакащи да отплават Французи, Англичани, Американци и т.н., ние бяхме първата група която се качи на корабчето, браво на Асаен отново.

  Благодаря Ви за хубавите моменти.
  Много благодарност и на Пламен и Паскал.

  Поздрави,

  Дамян Бадев

 2. Да, така беше и тази година /7-12.2.2015/. Благодарност на Асен, също така на Неджи и Руслан от Кричим експрес. Великолепен епип, желаем им здраве и лично щастие.
  Татяна и Румен Димитрови

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.