fbpx Skip to main content
Висовац – малкият рай на земята

Висовац – малкият рай на земята

Миниатюрният остров Висовац е разположен в долното течение на река Кърка между два живописни водопада – Рошки и Скрадински бук.

Водопад Скрадински бук
Водопад Скрадински бук

Островът на Божията майка

Островът е разположен в езерото Висовац в националния парк Кърка, Хърватия и е наричан още Островът на Божията майка.

Средновековен францискански манастир

В центъра на обгърнатия от пищна зеленина остров, се откроява средновековен францискански манастир, който е сред най-значимите природни и културни обекти на Република Хърватия.

Преди заселването му през ХІV век, остров Висовац представлявал само една безформена бяла скала, издигната над езерото. Днешният си вид придобива благодарение на августинските монаси, които заравняват крайбрежието и го отделят от водата с високи стени, а във вътрешността на острова построяват манастир и църква, посветени на Апостол Павел.

В малкия музей, до който се стига през пъстроцветна градина, са изложени съкровищата на манастира. Сред най-ценните експонати е едно от трите в света илюстровани копия на басните на Езоп, отпечатани през 1487 г. Интересна е и колекцията от документи и сабята на един от най-обичаните герои на сръбската епическа поезия Вук Мандушич.

В светата обител на манастира живеят постоянно 10 монаси, а всяка неделя в 11 часа се изнася литургия.

Днес Висовац представлява една от най-значимите природни и културни  забележителности в Хърватия и вратите му са отворени за поклонници и туристи. Внушителните стени и камбанарията са оградени от кипариси, посадени по цялото крайбрежие.

Оттук се открива приказна панорамна гледка към езерото и обгърнатите в буйна растителност градчета, така че нищо чудно, че за мнозина Висовац олицетворява малкия рай на земята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.