fbpx Skip to main content
Върнячка баня – изворна наслада

Върнячка баня – изворна наслада

Какво знаете за Сърбия?

Често се оказва, че най-близките ни съседни страни са ни най-непознати… ако случаят със Сърбия е такъв за вас, доверете ни се – ще ви разкажем любопитни неща за тази държава и ще ви отведем на най-изгодните екскурзии до там.

Днес е време за Върнячка баня

Върнячка баня е малко курортно градче в  Централна Сърбия край река Западна Морава, скътано сред вековни гори в подножието на планината Гоч.

Поради местоположението си климатът е изключително благоприятен – с мека и снежна зима и хладно лято с прохладни утрини и лек бриз, полъхващ от планината.

Върнячка баня отгоре
Върнячка баня отгоре

Културните забележителности също не бива да се пропускат. Старите сгради на Чайкиното възвишение, Храмът на Рождението на Пресвета Богородица и Върнячката променада са само част от тях.

Културните забележителности също си заслужават
Културните забележителности също си заслужават

Върнячка баня обаче привлича посетители не само с природната си красота и исторически забележителности, а и с това, че е най-посещаваният спа курорт в Сърбия.

Началото на днешния град се  слага през 1868-1869 година. През 1883 г.  селището е провъзгласено за спа център в новообразуваното Кралство Сърбия.

Минералните извори тук са уникални с това, че температурата на водата им колкото тази на човешкото тяло (36.50 С).

Това е най-посещаваният спа курорт в Сърбия
Това е най-посещаваният спа курорт в Сърбия

Терапевтичните свойства на минералните извори са известни още от епохата на римската империя, но истинска слава курортът придобива след намесата на чешкия барон Хердер, който проектира града, така че да му напомня за родния му град  – Карлови Вари.

Минералните извори във Върнячка баня са общо седем на брой – Топла вода, Слатина,  Снежник, Езеро, Боряк, Бели извор и Върнячко врело. Всеки един от изворите се предписва за лечение на различни заболявания – стомашни проблеми, лечение на черен дроб, ревматични заболявания и др.

С това си е спечелила името „Царицата на спа туризма“.

Символ на града е Врабчето Гочко.

Градът е изключително красив
Градът е изключително красив

Ако сте се уморили от спа процедури, може да посетите манастирите Жича и Любостина, които са изключително почитани от сърбите.

Манастирът Любостина е основан през 1388 г. и е известен с богатия си и пищен екстериор, с изваяни прозорци, розети и люнети.

Манастирът Жича е построен в началото на ХІІІ век в романски стил. Фасадите му са изрисувани в яркочервено според традицията на атонските манастири.

Манастирът Жича
Манастирът Жича

Посещението си заслужава и внася разнообразие след насладата от уникалните минерални извори.

Елате с нас до Сърбия – ще опознаете съседката ни и ще погледнете на нея с други очи – там има какво да се види.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.