fbpx Skip to main content
Галерията “Тисен-Борнемиса“ – една от артистичните перли на Мадрид

Галерията “Тисен-Борнемиса“ – една от артистичните перли на Мадрид

Неповторимата атмосфера и динамичният живот в Мадрид завладяват всеки, който веднъж го е посетил. Това, което впечатлява най-много, е, че не минава и ден без културни събития. Музеите и художествените галерии са над петдесет и са изпълнени с богати експозиции и несметни културни съкровища. Сред тях обаче има три музея, които не бива да се пропускат. Поради близостта си един до друг те оформят небезизвестния Златен триъгълник на изкуствата. Това са музеят Прадо, галерията „Кралица София“ и галерията „Тисен-Борнемиса“.

Thyssen-Bornemisza.Museum.original.16362
Галерията отвътре

Художествената галерия „Тисен-Борнемиса“ се помещава в двореца Виляероса, образец на неокласическата архитектура от ХVІІІ в. Основоположници на музея са немските барони Тисен-Борнемиса. През 1993 г. те, в качеството им на едни от най-сериозните колекционери на ХХ в., подаряват на испанското правителство изключителната си колекция, съдържаща произведения от 1290 г. до поп-арт.

Paul Delvaux
Един от шедьоврите в галерията – “Мечта” (худ. Пол Делво)

Създателят на колекцията, Огюст Тисен, бил любител на изкуството, поръчвал мраморни фигури на Огюст Роден, а по време на кризата от 30-те години на ХХ в. неговият син Хайнрих обогатява колекцията. Възползвайки се от всеобщото обедняване, той купува на изключително изгодни цени картини от ХІV и ХV в., както творби от Средновековието и Германския Ренесанс. Синът на Хайнрих, Ханс, не изневерява на традицията. Към колекцията са добавени творби от Импресионизма, авангардната живопис от ХХ в. и американската живопис. Понастоящем цялата експозиция се състои от 1600 картини, от които над 50 са световни шедьоври.

Vincent Van Gogh
Винсент Ван Гог “Изглед към селцето Весено”

Вторият етаж е зает от творби на Средновековното изкуство. Следват ренесансовите художници от Италия, Франция и Германия. Сред тях се открояват имената на Ел Греко, венецианците Тициан, Тинторето, Басан. Бернини и Караваджо са представителите на ранния барок, не липсват и испански, фламандски и италиански майстори от ХVІІ и ХVІІІ в. Мане, Моне, Реноар, Гоген, Дега, Ван Гог, Тулуз Лотрек са само част от големите импресионисти и постимпресионисти.

502px-Paul_Cézanne_-_Portrait_de_paysan_-_Google_Art_Project
Пол Сезан “Портрет на селянин”

Силно представени в галерията са и експресионистите – Шмидт Ротлуф, Хекел и Кирхер. Пикасо стои редом до своите приятели сюрреалисти Хуан Миро и Салвадор Дали, както и до картини на не по-малко известният абстракционист Кандински. В четири  от залите е представено авангардното изкуство от ХХ в. Поп-артът и развитието му от 60-те години също е застъпен. Отделено е място и за временни изложби на съвременни живописци.

Галерията „Тисен-Борнемиса“ предлага една изключително богата колекция, която може да задоволи и най-претенциозните посетители.

Rubens Venus
Петер Пол Рубенс “Венера пред огледалото”
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.