fbpx Skip to main content
Гондолите – най-характерният щрих от венецианския пейзаж

Гондолите – най-характерният щрих от венецианския пейзаж

Гондолите са неразделна част от венецианския пейзаж: има гондоли за разходка, полицейски, на пожарната, на чистотата, гондоли – катафалки. Според преданията гондолите са съществували още по времето на първия дож през IХ век, но тяхното съществуване е документирано от 1094 г. Има различни хипотези относно името, възможно е да идва от гръцки или пък от латински, и означава  лодка. Гондолите се изработват по строго определен начин, предаван устно от поколение на поколение. Тяхната дължина е 10,80 м, а ширината им е 1.38 м. Теглото им е около 600 кг. Лявата им страна е по-широка от дясната с 24 см. По този начин тя винаги е в наклонено състояние.  Те са с плоско дъно и газят само няколко сантиметра във водата. Изградени  са от 280 части, изработват се от девет различни вида дървесина и имат само 2 метални елемента – носът и извивката на кърмата (опашката). Носът е украсен с железен връх Ferro – с формата на шапката на дожа – шестте гребенчета символизират шестте квартала на Венеция.

Върха Ferro и какво символизира

Единственото гребло се изработва от специално дърво от Индонезия и е дълго 4,20 м. Ниска и лека, за да минава лесно по тесните канали, гондолата се управлява от един единствен гребец, който стои прав отзад вляво и гребе от дясната страна, на което се дължи асиметрията на самата лодка. Гондолиерите, които през XVIII век са били 14 000, сега са не повече от 500. Изработването на гондоли е рядък ръчен труд. Времето за създаване на една гондола е 3 години, а нейната стойност е 30 000 евро.
През XV и XVI век гондолите са се различавали от днешните. Били са по-богато украсени, многоцветни с много декоративни елементи, знак за съперничество между най-изтъкнатите фамилии, които демонстрирали своето богатство чрез тях. Имали са подвижна кабина в центъра, която предпазвала при лошо време. Декрет на Сената на Републиката от 1562 г. поставя край на съревнованието на знатните фамилии и цвета на гондолата става задължително черен.

От XVIII век гондолите добиват днешния си вид, като имат строго определени пропорции. Днес броят им е 433 и се използват само от туристите. Смята се, че през през XVI век те са били около 10 000. Гондолите се изработват и поправят в Scuero di San Trovaso.

Гондолиерите са специална каста, като до не много отдавна занаятът и неговите тайни са се предавали само от баща на син.

Папа Бенедикт XVI и личния му секретар Монсиньор Георг Гаеншвайн на разходка с гондола

Тази система бива прекратена през 1980 г. и гондолиер може да стане всеки, който издържи един доста сериозен изпит, в който трябва да докаже не само, че знае да управлява гондолата, но и умее да я поддържа в отлично състояние и учтиво да приветства туристите и да ги настанява на борда.  Естествено плюс е владеенето на чужди езици. През 2009 г. за първи път жена получава разрешително за гондолиер.

Гондоли преминаващи под моста Риалто преди началото на Regata Storica

Едно от най-големите предизвикателства за гондолиерите е участието в годишния шампионат:  да спечелиш състезание и да принадлежиш на семейство, в което има лауреати, е много важно. Най-голямото събитие в годината е la Regata Storica – Историческата регата, която се организира през месец септември. Участниците тренират усърдно цяла година. Трасето е дълго 5 км, като често те се изминават при голяма горещина.

 

 

2 мнения за “Гондолите – най-характерният щрих от венецианския пейзаж

  1. Здравейте. 🙂
    Бях чел преди време статия в Пейка.бг на тема Гондола и Гондолиери, но тази публикувана тук разглежда по-задълбочено тези две важни съставки от чара на Венеция.
    Е има и малки различия при поднасянето на едни и същи факти, но ще приема, че Вашият източник на информация е по-меродавен. 🙂
    Благодаря Ви за интересните данни и знам, че ще има и още такива от Ваша страна. 🙂

    1. Благодарим за милите думи 🙂 Радваме се че блогът Ви е харесал!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.