fbpx Skip to main content
Грузия – древна и загадъчна

Грузия – древна и загадъчна

Между Европа и Азия, скътана в сърцето на Кавказ, на брега на Черно море, се намира малко познатата за повечето сред нас Грузия. От хилядолетия тук се пресичат важни търговски пътища и всеки преминаващ е оставил по нещо от културата на далечните земи, от които е дошъл.

Тук Язон открива Златното руно, а Прометей е прикован на планината Казбек. И това не е всичко. По бреговете на река Терек е живяло безстрашното племе на амазонките.

gruziya

Труднички са имената, с които грузинците наричат себе си, държавата си и езикът си. Грузинците са картвелеби, държавата е Секартвело (Земя на квартелите), а езикът – картули.

Днес в Грузия има над 100 етнически групи и поради сложните взаимоотношения често възникват конфликти.

Макар да ни се струва далечна, разстоянието между най-източната точка на България, нос Шабла и Сухуми е не повече от 1000 километра.

Природата на Грузия е изключително разнообразна. Варира от низини, блата и влажни гори до вечни снегове и ледници, а на изток се простират почти безводни равнини.

nature

Името на столицата на страната, Тбилиси, буквално означава „топъл град“. Старият град е осеян с магазинчета, галерии и кафенета.

В града определено има какво да се види – древна крепост, музеи и множество църкви.

tbilisi-1

Грузинците са изключително религиозни хора. Неслучайно името на Грузия се свързва със Св. Георги заради специалното отношение към този светец. Често срещано явление е да се видят хора, които се прекръстват, когато минат покрай църква.

Грузинците са източноправославни християни и, след разпадането на СССР, в страната се построяват много нови манастири и църкви.

against_the_storm-_jvari_monastery_in_winter-_georgia

Най-известната църква, символ на Тбилиси и най-голяма катедрала в Кавказ, е Тсминда Самеба. Тя е построена с дарения. През 2004 г. е открита след дългогодишно строителство.

Тсимнда Самеба
Тсимнда Самеба

Впечатление правят телевизионната кула и огромната емблематична статуя Картлис Деда (Майка Грузия). Статуята е с височина 20 м символизира грузинското гостоприемство с чашата вино, което жената държи в лявата си ръка, а сабята в дясната илюстрира готовността на грузинците да се борят и да защитават земите си от врагове.

kartlis-deda

Друга интересна забележителност, която не бива да се пропуска е крепостта Нарикала. Тя е разположена на хълма Сололаки, на западния бряг на река Мтквари в стария град.

georgia-republic-fortress

Тук са и част от сградите, оцелели след опустошаването на града от персийците през 1795 година. Повечето от къщите са в азиатски стил – малки, с дървени балкони. Гледката от тук към града е неописуема.

View of Tbilisi Old town Sololaki

В близост до Мтквари и до църквата Метекхи са минералните бани. Повечето от изворите са се използвали още през ХVІІ век. Най-известната от тях, баня Орбелиани, е изградена от мозайка от сини плочки и напомня за арабските времена.

Баня Орбелиани
Баня Орбелиани

Недалеч се намира и най-новата атракция на грузинската столица – Пеещите фонтани!

maxresdefault-1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.