fbpx Skip to main content
Дворецът Ахилион в Корфу – пристан за тъжната душа на Сиси

Дворецът Ахилион в Корфу – пристан за тъжната душа на Сиси

Още от XIX век о-в Корфу е сред най-посещаваните гръцки острови. Той е любима дестинация на много творци и кралски особи, между които е и императрица Сиси (1837 – 1898). Нейната история, темперамент и красота вълнуват и до днес, а дворецът в Корфу, който тя строи, е основна забележителност на острова.

Дворецът Ахилион
Дворецът Ахилион

Личността на Сиси, начинът, по който изглежда, бунтарският й нрав и непримиримостта към лишенията, които имеператорската корона й налага, я правят героиня в множество художествени произведения. Тя е родена в Мюнхен, в семейството на херцог Максимилиан Йозеф и принцеса Лудовика Баварска. Баварската принцесата се влюбва от пръв поглед в хабсбургския император Франц Йосиф и въпреки уговорения брак между него и по-голямата й сестра, двамата се женят през 1854 г. За жалост голямата любов, която изпитват помежду си, не успява да накара Сиси да се примири със строгостта на етикета в двора на австрийските монарси. Много бързо тя привлича погледите и критичността на консервативното австрийско обществото. Елизабет предпочита усамотението и пътуването по света, вместо да подкрепя и следва съпруга си. След смъртта на двете си деца София (1857 г.)  и Рудолф (1889 г.), императрицата все по-малко се задържа в пределите на Австро-Унгария и търси спасение в пътешествията.

Сиси - портрет от Франц Ксафер Винтерхалтер, 1864 г.
Сиси – портрет от Франц Ксафер Винтерхалтер, 1864 г.

Сиси посещава Корфу за първи път през 1860 г., когато той е част от английската монархия. Запленена от магията на острова, тя се връща отново тук, след смъртта на сина си Рудолф, в търсене на утеха за скръбта си. Увлечена както никога преди това в Древногръцката митология тя решава да построи своя резиденция, в която да може да се усамотява и открива покой. Кръщава я на любимия си древногръцки герой – най-силния и красив участник в Троянската война Ахил – “Ахилион”, чийто скулптури и картини красят градините и интериора на двореца.

ranen ahil

Дворецът е построен в рамките на две години – от 1890 до 1892 г. по проект на италианския архитект Рафаел Карито в неокласически стил. Градините на двореца са любимо място на императрицата за разходка и съзерцание. Алеите са украсени с мраморните статуи на древногръцки философи и писатели и героите на древногръцката митология – Ахил, Афродита, Артемида, Хермес, Аполон и пр. Скулптурата “Раненият Ахил” е поставена в центъра на красивия парк по изричното настояване на меланхоличната императрица. Дело на немския скулптор Густав Хертер, тя представя последните мигове на омировия герой, пронизан в петата от стрелата на Парис. Редица изследователи са склонни да виждат в желанието на Сиси да постави този мрачен сюжет на централно място в градините, опита й да изрази скръбта си по двете си деца.

Принц Рудолф Австрийски
Принц Рудолф Австрийски

След смъртта на Сиси през 1898 г., “Ахилион” остава пуст до 1907 г., когато е купен от германския кайзер Вилхелм II. Той нарежда тъжната статуя на Ахил да бъде премахната от градините. Днес дворецът на австрийската императрица е собственост на гръцката държава и е част от нейното богато културно-историческо наследство. В подножието му все още е запазена част от малкото пристанище, където е акостирал корабът на Сиси. Тук, сред тайнствата на гръцката митология, нейната душа е намирала покой и утеха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.