fbpx Skip to main content
Съвременното изкуство по улиците на Париж

Съвременното изкуство по улиците на Париж

Разхождайки се по парижките улици, освен познатите ни силуети на Айфеловата кула, Нотр Дам и Лувъра, пред нас се рaзкриват и произведенията на съвременното визуално улично изкуство. Париж е модерен град, който не може да остане настрани и в началото на XXI век уличното изкуство във френската столица е онова, което е бил импресионизма в началото на XX век. То е много различно от творчеството на уличните художници, застанали със стативите си на Монмартър и по мостовете на Сена и представящи ни романтичен и носталгичен Париж като от постер от XIX век. Днешното улично изкуство често влиза в противоречие със закона, почти винаги изниква на разсъмване, а неговите артисти отправят явно предизвикателство към изкуството, ситуирайки го в не съвсем типични за художественото изкуство контексти.

Един такъв артист, особено популярен през последните години, е Шарл Левал, известен повече с псевдонима си Левалет. От 2012 г. неговите арт интерпретации лека полека превземат все повече стени в Париж. Неговите интересни произведения се опитват да превърнат градската потискаща среда в нещо оптимистично, смислено, а понякога и хумористично. Самият Лавелет споделя, че се стреми да даде възможност за свободна комуникация на творбата си с ежедневните минувачи по социално значими теми. Той умело се възползва от грозните страни на градските пейзажи и ги превръща в изкуство.

В неговите творби хора и животни извършват всякакви чудатости  в пълен синхрон със заобикалящата ги среда: човек виси от тръба, друг се показва от отворен прозорец и невъзмутимо си пие виното, разсънваща се девойка отваря учудена вратата си насред движението по тротоара. Понякога неговите произведения провокират усмивки, но друг път минувача настръхва от абсурда, който му се разкрива. Творбите на Левалет са предимно черно-бели, а авторът се заиграва със средата и архитектурата, която го заобикаля – с шахтите, с уличните стълбове, с тръбите. Грозните дупки, оронените стени, ръждата бързо се превръщат в изкуство. Оказва се, че лесно можем да живеем по-красиво, стига само да имаме поглед и да виждаме възможност за артиситична изява дори и в погрознелите фасади на зле поддържаните сгради.

Илюзии и реалност се вплитат идеално във въображението на Шарл Левал. Роденият през 1988 г. артист през деня преподава пластични изкуства, а нощем твори по стените. Посещавайки Париж, отворете очите и сетивата си за класическите забележителности, но и за креативния свят на Левалет и другите улични артисти. Със сигурност, срещайки някои от неговите интрепретации, ще възприемете Париж по един съвсем различен начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.