fbpx Skip to main content
Добри новини от Лондон

Добри новини от Лондон

Ето че, след Брекзита, можем да споделим и две добри новини за туристите за мъгливия Албион. Първо паундът ще падне – значи ще ни е по-евтино да ходим в Англия  – ще харчим по-малко, защото ще купуваме по-евтино банкнотите с лика на Нейно Величество. И второ – Тейт Модерн отвори дългоочакваното си ново крило – Суич Хаус!

brexit-puzzle

Галерията за модерно изкуство Тейт (Tate Modern) през 2013 г. е 12-тият най-посещаван музей в света с около 4.9 милиона посетители. Колекцията представя, както националното британско изкуство от 1500 г. до наши дни, така и международното съвременно модерно изкуство.

tate-modern

Тази галерия няма равна на себе си по света. До Тейт Модърн може да  се стигне най-лесно по моста Милениум, който е направен изцяло за пешеходци. Това е първото съоръжение над Темза от 100 години насам. Интересното е, че изложбите са подредени не по периоди, а по тематика. Тук може да се види какво ли не – има произведения на кубизма, импресионизма, сюрреализма, поп-художествени творби и се стига до провокативни мултимедийни шедьоври.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Неотдавна се откри новото крило на лондонската галерия, разположена на северния бряг на река Темза. Според медиите това е най-голямото културно събитие на Острова от 1997 г. насам.

Десететажното здание, наречено „Суич Хаус“ (Switch House) е на стойност 260 млн. паунда, а проектът е дело на швейцарските архитекти Жак Херцог и Пиер де Мюрон.

Суич Хаус
Суич Хаус

Изложбената площ заема 20 000 м2 и в продължение на 12 години се преустройват три машинни зали на бившата електрическа централа в Банксайд, превърната в основната сграда на Тейт. Самата галерия е претърпяла промени в дизайна и подредбата на постоянната експозиция. За изложби и представления се откриват и подземните резервоари на бившата централа. Новото пространство представя модернистично и съвременно изкуство на художници от 57 страни.

Swich House

Естествено „Суич хаус“ не се разминава без критики. Според голяма част от хората е неразумно да се влагат толкова много пари по време на финансова криза. Любителите на изкуството обаче се събират в деня преди официалното откриване, за да протестират, че в новооткритото крило липсват творби на американския художник Карл Андре, един от най-важните представители на минимализма и на съпругата му Ана Мендиета.

london-tate-modern-inside

Обаче според директора на музея Никълъс Серота: „Новият Тейт е инструмент, който ще ни позволи да представим променящата се перспектива за света, ще предложи богато разнообразие от преживявания на посетителите и възможност на артистите да откриват нови начини за създаване и показване на работите им.“

switch house 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.