fbpx Skip to main content
Долината на Лоара – кралската долина

Долината на Лоара – кралската долина

Областта на замъците по Лоара заема три стари провинции: Орлеан, Турен и Анжу. Многобройните замъци в областта, част от които кралски, са разположени по бреговете на реката, но и на нейните притоци: реките Лоар, Сис, Косон, Бьоврон, Шер, Индр, Виен, Туе, Лайон, Мен. Тези прекрасни дворци допълват характеристиките на областта и я определят като богат район, обединен от своята история. В областта има над 250 замъка, част от които и до днес са жилища, други са превърнати в хотели, а трети – в музеи. Списъкът на най-впечатляващите сред замъците-музеи наброява около петдесет замъка, част от които кралски. Една част от замъците са вече собственост на държавата и са държавни музеи, а други са частни, но са отворени от техните собственици за широката публика, поради това, че те съзнават, че притежават истински архитектурни и артистични шедьоври, които би било прекалено егоистично да държат затворени само за себе си и за своите гости. Такива са например замъците Шенонсо, Юсе – замъка на Спящата красавица и много други.

Първите замъци са дървени и датират от периода V – X век. Зиданият замък се появява през XII – XIII век.

Замъкът Кло Люсе, в който Леонардо да Винчи прекарва последните три години от живота си

През Стогодишнатагодишната война, продължила всъщност доста повече от сто години – от 1337 до 1475 г., долината на Лоара е била пристан за французите. Париж бил паднал в ръцете на англичани и бургундци, а лудият крал – Шарл VІ, пренася тук своята неукрепнала власт и кралска администрация, пътува безпир от град на град, от замък на замък, и във всички замъци е бил у дома си. Наследникът му Шарл VII живее само в долината на Лоара, среща се с Жана д’Арк в замъка Шинон и й поверява ръковоството на войските си, коронясан е в Бурж и Лоарската област се превръща в люлка на френската кралска власт. Така големите аристократи, принцове, министри, царедворци при царуването на тези двама крале, а и дълго след това, купуват имоти и строят дворци и така създават една изумителна, великолепна поредица от замъци, обитавани от историята.

Замъкът Амбоаз

Именно оттук, от долината на Лоара, Людвик ХІ, след войната вдига страната на крака и усилва централната власт; Шарл VІІІ (син на Луи ХІ) се отваря за влиянието на италианския Ренесанс, Людвик ХІІ и Франсоа І продължават взаимоотношенията между италианската и френската култура. Тук Франсоа I построява делото на своя живот – най-големия ренесансов замък на Франция, двореца Шамбор. Тук умира Леонардо да Винчи, приютен от френския крал през последните три години от живота си, тук е неговият гроб. Тук по-късно живеят и строят Катерина Медичи и синовете й, които царуват един след друг, както и печално известната шотландска кралица Мария Стюарт, която е била женена за един от тях.

Замъкът Шамбор – ренесансовата перла на Франция

Много история, много красота, истински архитектурни и художествени шедьоври се разстилат пред щастливците, които посещават тази удивителна област. Разглеждането на лоарските замъци доставя огромно естетическо удоволствие, тъй като те са дело на големи архитекти, украсени са с оригинали на големи творци, но също така и обогатява, тъй като човек е принуден да си припомни много интересни истории, свързани с известните личности, чийто живот е преминал между стените на тези истински пазители на френската история.

Замъкът Юсе – замъкът на Спящата красавица (казват, че след едно свое гостуване тук, Шарл Перо се бил вдъхновил да напише своята приказка, която и до днес вълнува децата)
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.