fbpx Skip to main content
Древната Олимпия

Древната Олимпия

Древна  Олимпия и светилището на Зевс

Една от най-важните старини на Гърция са руините на древна Олимпия. Тук се намира известното светилище на Зевс, което е сред най-големите в Древна Гърция.  Известното светилищена Зевс е построено през V в.пр.н.е. Някога в храма се е намирала статуята на Зевс, която днес не е запазена, но се е считала за едно от седемте чудеса на античния свят. Статуята била изваяна от слонова кост и позлатен бронз и се извисявала на 12 м височина.

Олимпия и олимпийските полета

Светилището се счита за един от най-големите храмове в Гърция –  с дължина 64 м и ширина 28 м. Намира се в западната част на страната, на брега на Пелопонес. Състои се от две части – по-долната е самият град Олимпия, по-нагоре започват олимпийските полета, където са се провеждали традиционните и до днес олимпийски игри.

Светилището на Зевс

Олимпийските игри водят началото си от VІІІ в.пр.н.е. Организирани са от трима владетели като един вид примирие помежду им.

Строгите правила на олимписките игри

Игрите са се провеждали на всеки четири години по време на пълнолуние след лятната реколта. В онези далечни векове игрите са преминавали под строги правила. В тях участвали само отбрани мъже. Всеки победител бил увенчаван с лавров венец от маслиново дърво, което растяло до храма на Зевс. Дисциплините, в които спортистите се състезавали, били дълъг скок, борба, състезание с колесници, бокс, диск, хвърляне на копие, някои от които се практикуват и до днес.

За жените игрите били забранена територия. Налагали се строги наказания, дори смърт.

Древна Олимпия

Състезателите издигали своите палатки около олимпийското градче. Там се настанявали и посетителите – писатели, които описвали събитието, художници – които го изобразявали и философи-оратори.

Трагичната съдба на древна Олимпия

По онова време градът бил изключително богат. Притежавал множество ценности, златни предмети, оръдия, доспехи, бойно снаражение и славата му се носела цели 1000 години.

За съжаление, след вражески набези през ІV в. всичко било разграбено, а храмовете унищожени от готите. През ІV-V в. Балканите били разтърсени от страшни земетресения, които разрушили голяма част от Олимпийското селище.

Руините в Олимпия

Старият олимпийски стадион

Модерните олимпийски игри се подновяват през 1896 г. и се провеждат в Атина. Старият олимпийски стадион първоначално е бил естествена дупка в земята между два хълма. Превърнат е в стадион в началото на ІV в.пр.Хр. Бил е открит през 1870 г. след археологически разкопки и е имал формата на конско копито. Счита се, че стадионът е побирал 50 000 души.

Старият стадион в Атина

След основна реконструкция, олимпийският стадион в Атина е основният стадион в гръцката столица и е домакин на всички лекоатлетически и футболни събития.

Олимпийският стадион в Атина

Съвременното олимпийско движение се ръководи от Международния олимпийски комитет.

Пътувайте с нас до Атина и се потопете в света на древна Олимпия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.