fbpx Skip to main content
Древна Нара – вековни храмове, пагоди и… елени

Древна Нара – вековни храмове, пагоди и… елени

Град Нара, първата столица на Япония, се намира на 50 км южно от Киото.

Историята на Нара започва през 710 година с името Хейжо. По онова време будизмът достига своя апогей. Голямото влияние, което будизмът придобива, кара управляващите да преместят столицата в град Нагаока.

Въпреки кратката си история като столица на Япония, тук се намират много исторически паметници, както и едни от най-старите будистки храмове на страната. Именно това е и мястото на истинските самураи, шогуни и гейши.

Един от най-старите храмове на Япония е Хориуджи.

Храм Хориуджи
Храм Хориуджи

Той е построен през VІІ век и е най-древната оцеляла дървена сграда в света. Храмът е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Тодай-джи е един от най-големите и исторически важен за Япония храм. В превод името означава „Големият източен храм“. Също като Хориуджи и той е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Храм Тодай-джи
Храм Тодай-джи

Храмът е построен през 752 г. в познатия будистки стил. Изключително впечатление, обаче правят огромните колони, които са изработени само от ствола на едно кедрово дърво. Тодайджи е с размери 57 метра широчина и 47 метра височина. Фасадата му е инкрустирана с дърворезба. Храмът става два пъти жертва на пожар  и след реставрацията през ХVІІІ век остава с 60 % от мащаба на оригинала от VІІІ век.

Тодайджи е емблематичен за град Нара и за цяла Япония. Храмът е най-голямата дървена постройка в света, изградена изцяло от кедър и във вътрешността му се намира най-голямата статуя на Буда. Статуята е с височина 15 метра и е изработена от бронз, а теглото й е 380 тона.

Само окръжностите на очите на Буда са близо метър. Дясната му ръка е вдигната, което означава – „Не се бойте, елате“, а лявата ръка е сложена на коленете, с което казва – „Аз ще ви подкрепям“.

Особен интерес представлява паркът на град Нара. Той се намира в централната част на града и съществува от 1880 година. Забележителното в него е, че тук се разхождат спокойно, напълно свободни и без никакъв страх от хората, стотици елени и сърнички.

Те не се отказват от предложените им лакомства, но има опасност да ви изгризат плетената чанта или пък обувките!

Дори обикалят около къщите на хората в очакване да ги погалят. Ако някоя от тях случайно умре пред дома ви, се счита за лоша поличба. Затова още със ставането, хората отварят вратата и поглеждат навън.

Сърничките в Нара са на изключителна почит, като кравата в Индия!

Множеството храмове и елените на Нара представляват националното богатство на града и са истинска гордост за японците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.