fbpx Skip to main content
Дяволският град – мистериозният природен феномен

Дяволският град – мистериозният природен феномен

Дяволският град е природен феномен на югозападния склон на Рамадан планина в Поморавието, Сърбия, на около 90 км от Ниш.

Представлява комплекс от каменни пирамиди на надморска височина между 700 и 720 метра. Регионът се формира преди милиони години в резултат на мощна вулканична дейност.

Пирамидите са 202 и заемат площ от 4 300 кв. метра. Височината на кулите варира от 2 до 15 метра, а основата – от  1.5 до 6 метра.

Подобни образувания има и в България, а и на други места по света – Белоградчишките скали, на границата между Австрия и Италия, във Франция и в САЩ. Дяволският град обаче ги превъзхожда всички тях – по големина, по брой на формите и по устойчивост.

Името на града е дадено от жителите му. Пясъчните образувания са нетрайни и се отмиват от дъждовете. Промените хората отъждествяват с борбата за власт на дявола.

Районът на дяволския град е вододаен – тук има извор, познат с името Дяволския, от който извира дяволска вода, защото е киселинна и тъмна на цвят. Поради минералния си състав тя се използва с лечебни цели. Мистиката на мястото се допълва от „дяволските“ шумове, създавани от вятъра между пирамидите.

Районът около скалните формирования и изворите е заобиколен от буйна зелена растителност.

В Дяволския град човек може да си отдъхне, да се полюбува на природата и да почувства магията на това вълшебно място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.