fbpx Skip to main content
Защо ни става лошо при пътуване?

Защо ни става лошо при пътуване?

Хората, които се чувстват зле при пътуване с кола, автобус, самолет или кораб, страдат от болестта по време на път, или така наречената кинетоза. Състоянието причинява студена пот, повръщане и гадене. Жените и децата на възраст от 2 до 12 г. са по-податливи, но това състояние може да засегне всеки човек. Статистика показва, че всеки трети човек получава гадене при пътуване в даден момент.

Фактори

Състоянието може да е вследствие на проблеми с вестибуларния апарат. Причинява се от това, че мозъкът ви не успява да интерпретира правилно информацията, изпратена от очите, ушите и тялото. Може да се случи на дълъг път с кола, самолет, кораб, влак или метро. Съществуват някои фактори, които увеличават шансовете да ви стане лошо: фамилна анамнеза за прилошаване при пътуване, хормонален дисбаланс, нарушения на вътрешното ухо, менструални периоди, мигрена, болестта на Паркинсон, бременност.

Причини да ви става лошо по време на път

При дълъг път мозъкът ви получава индикации от части на тялото, които са чувствителни за движение: очите, вътрешните уши, мускулите и ставите. Когато те подават грешна информация, мозъкът ви се обърква и не успява да установи дали сте в покой, или се движите. Точно тази реакция прави така че да ви стане лошо. Когато се возите в рейс или кола, вашите очи виждат дървета, минаващи покрай тях, и регистрират движение. Вътрешните уши чувстват движение, а мускулите и ставите усещат, че тялото ви не извъшрва движение. Мозъкът регистрира прекъсване на връзката между подадените индикации. Това състояние се забелязва, когато човек е седнал в кола или автобус. Затова се препоръчва страдащият от кинетоза да сяда близо до прозорец в превозното средство и да гледа през него. Когато човек гледа през прозореца, синхронизира усещането за движение и чувството, че му е лошо, намалява.

Симптоми

Дете, на което му е прилошало при пътуване

Много действия могат да предизвикат гадене – съоръжения в увеселителен парк, ако четете в движение, пътувате на лодка, кола, автобус, влак или самолет, гледате филми и др. Прилошаването може да стане изведнъж. Може да се чувствате добре в даден момент, а после рязко да почувствате някои от следните симптоми:

  • Студена пот;
  • Замаяност;
  • Умора;
  • Главоболие;
  • Раздразнителност;
  • Невъзможност за концентрация;
  • Повишена слюнка, гадене и повръщане;
  • Бледа кожа;
  • Учестено дишане.

Какви таблетки да приемаме при гадене?

Таблетки против гадене

При гадене по време на път може да се приемат традиционните хапчета против повръщане. Добре действа пиенето на лимонов сок. Специалистите от блога на rual-travel съветват да се доверите на хомеопатията, защото спомага при повръщане по време на път. Можете да използвате различни препарати по време на път и един ден преди това. За малките деца отличен избор са близалките, тъй като са направени от любими за тях вкусове, а в същото време имат добър ефект. За хората, които се чувстват зле при пътуване със самолет или по море, трябва да потърсят специални препарати за този вид пътувания, като Боракс. Добър трик е да имате дъвки под ръка. Старите моряци споделят, че когато дъвчете нещо, намалявате шанса да ви стане лошо на кораб. Същото важи и за самолет. За тези, на които им става лошо на задната седалка, ефективно средство е активен въглен.

Какво още трябва да знаете?

Болестта при пътуване по принцип не може да причини сериозни проблеми. Редки са случаите, когато някои хора не могат да спрат да повръщат. Обикновено това състояние се израства. Но е добре да знаете, че честото повръщане би причинило дехидратация и падане на кръвното налягане. Ако тези признаци се повтарят при всяко едно пътуване, задължително направете консултация със своя личен лекар. Той може да назначи изследвания и да определи терапия според състоянието ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.