fbpx Skip to main content
Златната пражка уличка

Златната пражка уличка

Отново сме на разходка из чудната Прага!

Тази живописна, старинна малка уличка се намира в Храдчани в непосредствена близост до Замъка, а в двата й края се издигат две кули – „Бялата кула“ и „Делиборовата кула“.

Рудолф ІІ и алхимиците

По време на царуването на Рудолф ІІ това е любимо място на алхимиците. Самият император е бил страстно увлечен по алхимията и се е възхищавал от теорията на алхимиците, според които има начин да се открие еликсирът на вечния живот и всеки метал да се превърне в злато. Това е и причината Златната уличка да е известна и като улицата на алхимиците.

Улица Златарска

По времето на Рудолф ІІ в къщичките живеят неговите стражи. Впоследствие там се установяват златарите. И уличката естествено започва да се нарича Златарска.

Възходът на Златната уличка

Златната уличка бележи своя възход при управлението на императрица Мария Терезия, която разпорежда невзрачните дървени къщички да бъдат сринати и на тяхно място да се построят тухлени такива.

В края на ХІХ век “Уличката” се превръща в модерен артистичен квартал. Тук за известно време живеят известни личности като Кафка и поетът, носител на Нобелова награда, Ярослав Сайферт.

Къщата на Кафка
Къщата на Кафка

През 50-те години на ХХ век обитателите се преместват и къщите се боядисват в сегашните цветове.

Днес различни магазинчета привличат стотиците туристи. Те предлагат сувенири, произведения на изкуството, представят се местните занаяти, а картинни галерии също не липсват.

Присъединете се към някоя от екскурзиите ни до Прага, за да се разходим по живописната златна уличка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.