fbpx Skip to main content
Историческият център на Лисабон – Баикса

Историческият център на Лисабон – Баикса

Под Росио се намира ниската част на стария град, Баикса, която завладява с духа си. Площадът „Рестаурадорес“ е посветен на освобождението на Португалия от Испания. Околните сгради, построени наново след голямото земетресение по поръчка на маркиз де Помбал, отразяват архитектурния стил на късния XVIII век, а широките булеварди напомнят за Париж от XIX век. Желанието е Помбал e било да постои моделен град и поради това кварталът е изграден като решетка, състояща се от широки улици и булеварди.

Историческият център на Лисабон – Баикса 1
Площад “Рестаурадорес”

Трите главни артерии, които свързват площадите, са „Руа до Оро“, „Руа Аугуста“ и „Руа да Прата“.  Интересно е да се отбележи, че в Баикса всяка улица има специално предназначение според различните занаяти (обущари, златари и т.н), което определя и името й. Въпреки че едно време този квартал е бил популярен търговски център, вече е изгубил блясъка си. Независимо от това има някои запазени старомодни магазинчета.

Историческият център на Лисабон – Баикса 2
Руа Аугуста

Затворената за коли „Руа Аугуста“ е основната търговска улица в Баикса, с магазини за платове, кафенета, ресторанти, банки и улични артисти. Като се спуснете по „Руа Аугуста“ и завиете по първата улица вдясно, ще стигнете до уникалния асансьор Санта Джуста. Отворен е за посетители през 1902 година и е проектиран в неоготически стил от Раул Меснер ду Понсард, ученик на Густав Айфел. На височина 45 м,  от горната площадка на асансьора, се открива прекрасна гледка към Баикса и река Тахо (Тежо).

Историческият център на Лисабон – Баикса 3
Площад “Комерсио”

В края на „Руа Аугуста“ е Площад „Комерсио“ – най-големият в Лисабон. Той е построен отново по поръчка на маркиз Помбал. Всички улици в Баикса водят към този площад. Ако идват от реката, повечето посетители остават с впечатлението, че това е входът към града. Тук могат да се видят бронзовите статуи на Жуау І (XVIII век), Арката Верисимо да Коста (XIX век), която отвежда към “Руа Аугуста” и символът на Португалската имперска сила – площад “Терейро до Пако”. На площада днес се намират наколко министерства, тук се организират концерти и изложби на открито.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.